Polévky
-
Bramborová polévka
Jedna z nejoblíbenějších českých polévek byla mnohdy jediným sytým jídlem za den. Stejně jako svíčková na smetaně i bramboračka má tolik podob, jako je krajů i kolik je kuchařů. Někdo dává houby, někdo více česneku či čerstvou majoránku, někde se restuje zelenina na sádle, někde se přidávají škvarky. Základem dobré chuti této polévky je vyváženost množství kořenové zeleniny, platí pravidlo, kolik mrkve, tolik bílé kořenové, jako je petržel a celer.
-
Brčálka
Ve jméně polévky z Rokycanska se sice odráží zelená barva jedné z ingrediencí - lístků šťovíku, ale že by se vám kyselostí stahovala ústa, se bát nemusíte. Originální vývar je zjemněný lahodnou smetanou a jako křupavý návdavek v něm trůní opražené kostičky žemle. Brčálka je regionální specialitou plzeňského kraje.
-
Couračka - polévka z kysaného zelí
Pojmenování si vysloužila v dobách, kdy se podávala a jedla z jedné mísy. Zelí, nabrané na lžíci spolu s polévkou, po sobě zanechávalo nežádoucí couravou cestu od nádoby k ústům. Podávala-li se k večeři, vařily se k ní brambory ve větším množství zvlášť, aby po celodenní dřině pořádně zasytila. Tato polévka je regionální specialitou z Českého ráje.
-
Černá polévka
Masový vývar s pasírovanou zeleninou byl pro naše předky zdrojem síly a měl odhánět zlé mocnosti. Podával se v šestinedělí maminkám. Tato polévka vděčí za svůj název neobvyklé surovině, která jí dodává tmavé zabarvení, karamelu. Posuďte sami, jak báječně se mohou snoubit sladké a slané chutě. Tato polévka je typickou pražskou specialitou.
-
Drštková polévka
Drštky byly vždy v Čechách pochoutkou. Hustá drštková polévka, ke které se zakusovala houska, byla vždy jednou z nejoblíbenějších přesnídávkových polévek v českých hospodách .
-
Dršťková polévka po pražsku
Češi jsou bezesporu polévkový národ. Je ovšem jedna polévka, kterou část strávníků odmítá, aniž ji kdy ochutnala. Ano, řeč je o dršťkové. Když se ovšem dobře připraví, chutná výborně! V Čechách známe dvě varianty drštkové, tato je specialita z Prahy.
-
Dýňová polévka
Když se urodily dýně, zpracovávaly se samozřejmě i v kuchyni. Kromě pečených dýní na sladko i na slano, byla a dodnes je oblíbená i dýňová polévka. Je nejen velmi chutná, ale i zdravá a neodmyslitelně patří k podzimním dnům.
-
Gulášová polévka
Na této husté přesnídávkové polévce si pochutnávali již naši pradědečkové a mnohdy jim, s čerstvým chlebem a dobře vychlazeným pivem, zcela nahradila oběd nebo večeři. Fotografii nám poskytl časopis Apetit, www.apetitonline.cz
-
Houbová smetanová polévka
Východočeská krajina vyzývá k procházkám přírodou a až bude houbová sezóna v plném proudu, určitě se z výletu nevrátíte s prázdným košíkem. Jestli bylo právě po dešti a potřebujete zahřát prokřehlé tělo, tak vám nejspíš přijde vhod vydatná smetanová polévka provoněná čerstvě nasbíranými hříbky. Tato polévka je regionální specialitou východních Čech.
-
Hrstková polévka
Hustá luštěninová polévka zasytí jako hlavní chod, její příprava je ale podstatně kratší. Stačí si jen večer vzpomenout a namočit luštěniny, aby byly na druhý den připravené k rychlému uvaření. Tato polévka je regionální specialitou střední Moravy a někde se jí říká i "trošková".
-
Hrášková polévka
Polévka z mladého hrášku se vařívala v létě, kdy má mladý hrášek sezonu. Kdo si chce na ní pochutnat i v jiném ročním období, musí sáhnou k hrášku mraženému.
-
Chlebová polévka se zeleninou
I když vaše spíž zásobami právě nepřetéká, na tento pokrm určitě doma najdete suroviny vždycky. Postačí vám trocha mrkve, celeru a petržele, masový vývar a pár kousků chleba. Nastrouhané pečivo polévku krásně zahustí a první chod či vydatnou přesnídávku stačí už jen rozdělit do talířů. Tato polévka je regionální specialitou z oblasti severních Čech
-
Chřestový krém
Myslíte si, že chřest je exotická rostlina a v tradičním českém jídelníčku tedy nemá co dělat? Nenechte se mýlit. Začal se u nás pěstovat již koncem 18. století, například na Moravě i v okolí Kralup nad Vltavou. Rostl pod zvony z pálené hlíny a vynikal svou jemností. Přesvědčte se sami, zda je tomu tak i dnes.
-
Jihlavská kyselka
Jednoduchou bramborovou polévku si na Horácku zjemnili podmáslím. Je dobře, že nezůstala jen na stránkách babiččina receptáře, chutná totiž výborně! Tato polévka je regionální specialitou z Vysočiny
-
Jemná rybí polévka
Tuto rybí polévku kdysi ve stříbrných mísách podávali o svátcích šlechticům. Zhýčkané aristokratické jazýčky požadovaly to nejlepší, takže nejde o žádnou rychlovku, ale o důkladně uvařenou polévku, v níž se mísí chuť zeleniny, koření a ryby.
-
Kapustová polévka
Polévka je grunt a v drsných horách to platí dvojnásob. Před výšlapem za krásami zdejšího kraje se určitě posilněte horkou lahůdkou, v níž hlavní roli hraje kapusta zdrsněná česnekem a následně zase zjemněná smetanou. A protože jsme v lesích, rozhodně nesmějí chybět čerstvé houby. Tato polévka je specialitou severozápadních Čech.
-
Krém z mladých kopřiv s vaječnou sedlinou a nočkem zakysané smetany
Zdravý plevel, zdál by se zbytečný, ale ve své mladé jarní síle krásně užitečný. Kolikrát jsou Velikonoce poměrně brzy z jara, a to pak nedočkavě vyhlížíme místa, kde budou ke sběru první lístky mladých, jarní silou nabytých, zdravých kopřiv. Foto: Johana Poštová
-
Krkonošské kyselo
Rychlá příprava, pikantní nakyslá chuť a hojnost vitamínů - to je královna krkonošských polévek. Jak moc byla rozšířená, napovídá úsloví, že s kyselem se vstávalo a s kyselem se šlo spát. Základní surovinou jsou koroptve střílené motykou. Nemějte strach, že je neseženete - jde samozřejmě o brambory!
-
Krkonošský oukrop
Časově nenáročná polévka s česnekem, vhodná jako rychlá večeře, má v sobě kouzlo krkonošských pohádek.
-
Mrkvová polévka
Mrkev nikdy nechyběla v zásobách žádné české hospodyně. Krémové polévky byly vždy oblíbené a tato z mrkve se vařila tam, kde se nedařilo dýním, to znamená hlavně v horských oblastech.
-
Madloch
Smetanová polévka ochucená divokým kořením bude vašim hostům mizet z talíře jako pára nad hrncem. Tato polévka je regionální specialitou z okolí Prahy.
-
Moravská cibulačka s uzenám masem
Také jste slyšeli, že cibulová polévka pochází z Francie? Kdo ví. Možná její recepturu zanechal švarné moravské hospodyňce některý z Napoleonových vojáků, když táhnul z bitvy u Slavkova. A možná, že si tenhle jednoduchý pokrm vymysleli místní už dávno předtím. Důležité je, že chutná pořád stejně dobře! Tato polévka je regionální specialitou z jižní Moravy.
-
Ovocná polévka Rambulice
Ovocná polévka je na jídelníčcích českých restaurací spíš vzácností, tato sezonní specialita z Českého ráje určitě zachutná dětem i dospělým.
-
Pajšlouka z králíka
Výborná sytá polévka z králičího vývaru a vnitřností. Tato polévka je regionální specialita z Krkonoš.
-
Selská bramboračka
Tato jemná bramborová polévka z Jesenicka voní po špeku a chutná po bramborách, které jsou zde v několika chutích a texturách.
-
Starohorská čočková polévka
Čočka bývá označována jako královna luštěnin a zmínku o ní najdete dokonce i v bibli. Přestože z ní velký obsah bílkovin dělá výbornou náhražku masa, my vám jej v této polévce odpírat nebudeme. Lehce osmahnutá libová slanina z ní nepochybně udělá šlechtičnu ve vašem jídelníčku. Tato polévka je regionální specialitou ze severní Moravy a Slezska.
-
Staročeská pivní polévka
Jinde si možná dají pivo až po jídle, na Plzeňsku s ním začínají už od prvního chodu. Pivní polévka s chlebem ale není žádný novodobý módní hit - horkou polévku ze zlatavého moku si připravovali naši předci už před několika staletími.
-
Šumavský "Kaldoun"
Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Hustá zadělávaná polévka patřila k sváteční tabuli, při níž se servíroval „zbytek“ dotyčného opeřence. Kaldoun se v některých krajích servíruje s žemlovými nebo játrovými knedlíčky, tento recept je ze Šumavy, a tam se do něho dávají široké nudle.
-
Šumavská kulajda
Kulajda se v různých obměnách vaří od Šumavy po Krkonoše, na střední Moravě a v Jeseníkách. Tam se mnohdy brambory vaří zvlášť a polévkou se přelijí až na talíři. Nejen v každém kraji, ale i v každé rodině se připravuje trochu jinak, někdo má raději hodně smetanovou, až do sladka, jiný zase výrazně kyselou. Když se urodí dost hub, můžete experimentovat i vy. V září houbařská sezona vrcholí! Velkou předností této polévky je, že báječně chutná v létě z čerstvých hub, ale i v zimě ze sušených.
-
Valašská kyselica
Zelí a brambory se dříve na stole objevovaly s železnou pravidelností, a tak není divu, že se připravovaly v tolika regionálních variantách. Platí to i o polévkách. Ta, které se někde říká zelňačka, jinde zelnica, je na Valašsku známá jako kyselica. Kromě základních surovin se do ní přidává také klobáska a zakysaná smetana.
-
Vývar s petrželkovým kapáním
Máte-li rádi polévky se zavářkou, tenhle recept si vás obtočí kolem prstu. Nebo spíš kolem dutiny ústní zaplavené lahodnou vlnou poctivého hovězího vývaru, na níž se poveze petrželkové kapání? Ať je to tak, či onak, určitě si vyslouží zápis do vaší rodinné kuchařky! Tato polévka je regionální specialitou z okolí Prahy.
-
Zvěřinová polévka s knedlíčky
Zvěřina je lehce stravitelná a obsahuje minimum tuků. Možná i proto prožívá v české kuchyni renesanci. Nastal tedy čas oprášit recepturu našich babiček na výtečný a silný polévkový vývar. Uvařené maso z něj použijete na vytvoření lahodných knedlíčků dochucených petrželkou a muškátovým oříškem. Tato regionální specialita pochází z okolí západočeských lázní.
-
Játrové knedlíčky
Játrové knedlíčky patří nejen do svatební polévky, ale i do každého svátečního hovězího nebo drůbežího vývaru.
-
Morkové polévkové knedlíčky
Lahodná specialita z morku hovězích kostí nadchne v polévce každého labužníka.