Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
- Doba vaření
- 30 min
Počet porcí
4
Ingredience
480 g brambor
60 g cibule
18 g česnek
80 g celer
80 g mrkev
80 cl zeleninový vývar
8 g sůl
2 g pepř bílý
60 g máslo
40 g špek
60 g cibule
18 g česnek
80 g celer
80 g mrkev
80 cl zeleninový vývar
8 g sůl
2 g pepř bílý
60 g máslo
40 g špek
Tato jemná bramborová polévka z Jesenicka voní po špeku a chutná po bramborách, které jsou zde v několika chutích a texturách.
Postup
Nejprve si vezmeme neoloupaný česnek, který pokapeme olejem zlehka osolíme, zabalíme ho do alobalu a pečeme v troubě 15 minut na 180°C. Uděláme si z jedné třetiny množství přepuštěné máslo.Špek si nakrájíme na kostičky a vyškvaříme ho v rozpálené troubě na 160°C asi 25 minut. Očištěné brambory nakrájíme na kostičky .Nakrájíme si oloupanou cibuli najemno. Rozpálíme si hrnec přidáme máslo a orestujeme cibuli do sklovata, pak vložíme dvě třetiny brambor, pečený česnek, trochu osolíme, opepříme, zlehka orestujeme a zalejeme vývarem. Vaříme do změknutí. Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu, nakrájíme ji na kostičky a uvaříme do měkka ve vodě z brambor. Tento vývar poté opět scedíme zpět do polévky a zeleninu dáme stranou. Třetinu brambor orestujeme do měkka na přepuštěném másle. Polévku dochutíme solí, rozmixujeme a vytvoříme bramborový krém. Zeleninu společně s opečenými brambory vložíme do hlubokého talíře, přelijeme bramborovým krémem, dozdobíme, posypeme vyškvařeným špekem a můžeme podávat