Staročeská pivní polévka

Staročeská pivní polévka

Čas receptu
Doba přípravy
15 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
4
Ingredience
0,4 l plzeňského piva
300 g černého chleba
400 g hovězího masa
300 g kořenové zeleniny
1 cibule
2 vejce
1/4 l sladké smetany
kmín
mletý pepř
sůl
Jinde si možná dají pivo až po jídle, na Plzeňsku s ním začínají už od prvního chodu. Pivní polévka s chlebem ale není žádný novodobý módní hit - horkou polévku ze zlatavého moku si připravovali naši předci už před několika staletími.


Postup

Předem očištěné hovězí maso a kořenovou zeleninu uvaříme doměkka v osolené vodě. Chléb pokrájený na velké kostky zalijeme pivem a necháme rozměknout. Polévku přecedíme, do čistého vývaru přilijeme změklý chléb s pivem a necháme rozvařit.Okmínujeme a zalijeme rozšlehanými vejci. Podle chuti dosolíme a nakonec zjemníme smetanou.