Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
- Doba vaření
- 120 min
Počet porcí
6
Ingredience
kostra a hlava z kapra
mlíčí a jikry
2 mrkve
1 menší celer
2 petržele
1 cibule
3 stroužky česneku 1 hrst petrželky kudrnky
6 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
4x bobkový list
sůl
máslo
Suroviny na žemlové noky:
6 plátků bílého toustového chleba
hrst petrželky kudrnky
sůl
mletý pepř
muškátový květ 100 ml smetany
3 žloutky
lžíce oleje
hladká mouka na zahuštění
mlíčí a jikry
2 mrkve
1 menší celer
2 petržele
1 cibule
3 stroužky česneku 1 hrst petrželky kudrnky
6 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
4x bobkový list
sůl
máslo
Suroviny na žemlové noky:
6 plátků bílého toustového chleba
hrst petrželky kudrnky
sůl
mletý pepř
muškátový květ 100 ml smetany
3 žloutky
lžíce oleje
hladká mouka na zahuštění
Tuto rybí polévku kdysi ve stříbrných mísách podávali o svátcích šlechticům. Zhýčkané aristokratické jazýčky požadovaly to nejlepší, takže nejde o žádnou rychlovku, ale o důkladně uvařenou polévku, v níž se mísí chuť zeleniny, koření a ryby.
Postup
Rybí vývar - Kostru a hlavu z kapra, popřípadě odřezky z ryby, vložíme do studené vody s očištěnou zeleninou a kořením, mírně osolíme, přivedeme k varu, zmírníme a na mírném ohni vaříme 1−2 hodiny.
Žemlové noky - Bílý toustový chléb bez kůrky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, přidáme nasekanou petrželku, sůl, pepř, muškátový květ, zakápneme smetanou a necháme prosáknout. Poté vmícháme 3 žloutky, trochu oleje, promícháme a podle potřeby zahustíme moukou. Těsto by mělo být lehce tužší (jako na knedlíky), aby se z něj daly odkrajovat noky nebo tvarovat knedlíčky. Vaříme 5 minut, pak ihned zchladíme – vložíme do vody s ledem (nočky se tak pěkně zatáhnou) a necháme okapat.
Mlíčí a jikry uvaříme v osolené vodě nebo na sítku v rybím vývaru. Zeleninu nakrájíme na jemné nudličky. Jakmile je vývar hotový, scedíme jej přes husté síto a necháme zchladnout. V hrnci rozpustíme máslo, zasypeme moukou, zasmahneme a za stálého míchání zalijeme vývarem. Přivedeme k bodu varu, ochutíme muškátovým oříškem, solí, mletým pepřem a jedním stroužkem utřeného česneku, zalijeme smetanou, necháme přejít varem.
Rybí vývar - Kostru a hlavu z kapra, popřípadě odřezky z ryby, vložíme do studené vody s očištěnou zeleninou a kořením, mírně osolíme, přivedeme k varu, zmírníme a na mírném ohni vaříme 1−2 hodiny.
Žemlové noky - Bílý toustový chléb bez kůrky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, přidáme nasekanou petrželku, sůl, pepř, muškátový květ, zakápneme smetanou a necháme prosáknout. Poté vmícháme 3 žloutky, trochu oleje, promícháme a podle potřeby zahustíme moukou. Těsto by mělo být lehce tužší (jako na knedlíky), aby se z něj daly odkrajovat noky nebo tvarovat knedlíčky. Vaříme 5 minut, pak ihned zchladíme – vložíme do vody s ledem (nočky se tak pěkně zatáhnou) a necháme okapat.
Na talíř vkládáme porci zeleniny, noků, jiker a mlíčí a zalijeme horkou polévkou.