Čas receptu
- Doba přípravy
- 20 min
- Doba vaření
- 30 min
Počet porcí
4
Ingredience
500 g zeleného hrášku
1 l zeleninového vývaru
1 středně velká cibule
50 g másla
kousek anglické slaniny nebo jiné uzeniny
100 g zakysané smetany
sůl, pepř
1 l zeleninového vývaru
1 středně velká cibule
50 g másla
kousek anglické slaniny nebo jiné uzeniny
100 g zakysané smetany
sůl, pepř
Polévka z mladého hrášku se vařívala v létě, kdy má mladý hrášek sezonu. Kdo si chce na ní pochutnat i v jiném ročním období, musí sáhnou k hrášku mraženému.
Postup
Hrášek vyloupeme z lusků, lusky opláchneme, zalijeme je vodou a uvaříme z nich zeleninový vývar.V hrnci na rozpuštěném másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli. Cibule musí být středně velká až velká. Polévka se ničím jiným, než hráškem a cibulí, nezahušťuje. Pro výraznější chuť polévky můžeme k cibuli přidat plátky anglické slaniny nebo jiné uzeniny. Uzeninu opečeme z obou stran a vyjmeme. Do základu přisypeme hrášek. Několik minut hrášek promícháváme na cibulce. Prohřátý hrášek zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a necháme krátce povařit. Po uvaření hrášku malou část odebereme a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud chceme velmi jemnou polévku ještě ji přecedíme. Hráškový krém ochutíme zakysanou smetanou a popřípadě dosolíme a opepříme, a jako vložku přidáme předem odebraný vařený hrášek.Polévku můžeme podávat i s opečenými chlebovými krutony s česnekem