Kapustová polévka

Kapustová polévka

Čas receptu
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
6
Ingredience
600 g kapusty (může být i růžičková)
250 g čerstvých hub (hříbky, směs nebo žampiony)
1 cibule
80 g oleje nebo sádla
750 ml drůbežího vývaru
200 ml smetany
sůl
mletý pepř
stroužek česneku
petrželka
Polévka je grunt a v drsných horách to platí dvojnásob. Před výšlapem za krásami zdejšího kraje se určitě posilněte horkou lahůdkou, v níž hlavní roli hraje kapusta zdrsněná česnekem a následně zase zjemněná smetanou. A protože jsme v lesích, rozhodně nesmějí chybět čerstvé houby. Tato polévka je specialitou severozápadních Čech.


Postup

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na tuku ji necháme zesklovatět. Přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou kapustu a na plátky nakrájené houby. Krátce orestujeme. Poté zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a povaříme. Na závěr zalijeme smetanou a po cca 2 minutách vypneme. Před podáváním posypeme najemno nasekanou petrželkou.