Cukrářské výrobky
-
Indiánek
Proč se tento oblíbený zákusek mnoha generací jmenuje zrovna indiánek už nikdo neví. Sladký sníh z bílků se skvěle chuťově pojí s čokoládou, málokdo zdola více než dva kousky.
-
Koňaková špička
Tento výjimečný zákusek je plný překvapení, náplň tvoří pařížský krém a jemný vaječný koňak. Kdo jednou ochutná, stává se závislým.
-
Kremrole
Kremrole patřily vždy k základní nabídce každé české cukrárny a kavárny. Pekly se i doma, a nutno říci, že ta, která umí tento lahodný moučník upéct, patří za vynikající hospodyni. Recept na kremrole se dědil z matky na dceru, každá rodina měla jiný a samozřejmě i lepší krém na plnění. Plní se se šlehačkou i ochuceným bílkovým krémem. Bez malých kremrolí se neobešla ani žádná svatba. K jejich upečení potřebujete kovové trubičky. Tento recept je z okolí Uherského Hradiště.
-
Laskonky
Jemný bezé zákusek s chutí oříšků v máslovém krému vyžaduje při přípravě určitou zručnost a možná se nepovede hned na poprvé. Ale výsledek bude stát určitě za námahu!
-
Linecké cukroví
Nejen k českým Vánocům neodmyslitelně patří pečení cukroví. Jedním z nejoblíbenějších druhů je linecké pečivo. Svůj původ má prý v Rakousku a vzniklo z tzv. lineckého dortu, kde se toto křehké těsto používalo jako korpus a bylo součástí slavnostní tabule v dobách Habsburské monarchie. Náš recept je obohacen mandlemi, přidává se ale i kokos, kakao, zázvor nebo skořice, tak jak velí rodinné recepty. Důležitou surovinou je i pikantní, nejlépe rybízový džem.
-
Masarykovy vánoční sušenky
Náš první prezident T.G.Masaryk byl známý svojí střídmostí, miloval prostá vesnická jídla. Na Vánoce však rád jedl cukroví a na jeho žádost se pekly i sušenky s ořechy, které dělávala jeho maminka. Jsou jednoduché a jejich příprava je velmi rychlá a chutnají všem, co je ochutnali.
-
Perníčky
V Čechách se pekly perníky již od středověku. Protože ale jejich výroba vyžadovala velký um a drahé koření, věnovali se výrobě pouze mistři perníkáři. Vánoční, ale i velikonoční perníčky, se v domácnostech začaly péct až koncem 18.století. Protože většinou potřebují uležet, musí se začít péct hned na začátku Adventu. Receptů na perníčky je velké množství, zkuste si s námi upéct tyto novodobé, které jsou ihned po upečení měkké. Je však nutné je uchovávat v uzavřené krabici, jinak oschnou a ztvrdnou.
-
Plněná kokoska
Plněná kokoska je v nabídce českých cukráren již od začátku minulého století. Vyrábí se budˇ větší, jako samostatný zákusek, nebo v podobě minidezertu na svatby nebo i jako součást vánočního cukroví.
-
Pražský koláč
Oblíbený pražský koláč , který se skládá s dvou dílu korpusu z jemného kynutého těsta, které se naplní jemným krémem, se po letech vrací do českých cukráren i na jídelní lístky restaurací. Recept i foto jsme získali od šéfcukrářky naší certifikované restaurace Yalta Craft Bistro, paní Františky Šádové.
-
Punčový řez
V tomto sladkém dezertu se snoubí sladká chuť s chutí výrazného rumu a s nakyslou chutí citronové polevy. Existují varianty s čokoládovou polevou a v dezertu nemusí být pouze hnědý rum, ale i jiné výrazné alkoholové speciality.
-
Rakvičky se šlehačkou
Rakvičky se šlehačkou nejsou jednoduchým cukrářským výrobkem, potřebují trochu zkušenosti a trpělivosti. Jsou však jedinečné svojí chutí a mají je rádi všechny věkové kategorie. Jejich výhodou je, že se dají napéct do zásoby, dobře uskladněné v suchu vydrží velmi dlouho.
-
Svatební koláčky
V červnu vrcholí svatební sezóna – květnové svatby zapovídají pověry, v červenci hrozí bouřky a špatné počasí, v srpnu zase vedra nebo silný vítr. Není divu, že u mnoha snoubenců vítězí právě červen s příjemným a stálým počasím. Pečou se koláčky zvací, oznamovací a výslužkové, zvláštností jsou koláčky rohové – podle jedné tradice jsou to ty pečené v rohu plechu, podle jiné mají tvar větrníku a v každém rohu jinou náplň. Kdo takový koláček sní, ten se do roka ožení či vdá. Na Moravě se pekly koláčky malinkaté i tak obrovské, že je museli nést dva muži, na Doudlebsku se dělaly patrové, na Chodsku s kyticí rozmarýny uprostřed... Samozřejmostí by měly být alespoň 3 druhy náplní, těsto může být máslové, kynuté nebo převalované, koláčky plněné, s drobenkou, dvojctihodné... Důležité je nešetřit na surovinách, a hlavně – pořádně si pečení užít!
-
Štafetka
Jemné ořechové bezé s lehkým kávovým krémem potěší každé milovníka sladkých zákusků. Štafetku často najdete i mezi svatebním cukrovím.
-
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky se na Vánoce pečou snad v každé rodině a pokud by se dělala anketa o nejoblíbenější druh vánočního pečiva, vanilkové rohlíčky by určitě vyhrály. Jsou to právě ony, na které se chodí tajně do krabic, kam se minimálně 14 dnů před svátky dávají odležet a někdy se snědí dříve, než se rozzáří první svíčka na stromečku.
-
Vánočka
Pletenice, pleténka, húska, calta, štědrovka či štědrovnice. Tolik názvů má čeština pro vánočku, která byla součástí vánočního menu již ve 14. století, ale tehdy ji pekli ve svých chlebových pecích jen pekařští mistři. Vánočka se by se neměla v ničem šidit, patří do ní ta nejkvalitnější mouka, máslo a sádlo, mandle, někde i strouhané vlašské ořechy, rozinky a těsto se musí důkladně propracovat, také kynutí se nesmí uspěchat
-
Velikonoční piškotový beránek
Proč právě beránek z piškotového, třeného, tvarohového nebo i kynutého těsta zdobí české velikonoční stoly? Beránek jako symbol čistoty, jara a nového života má dlouhou tradici. V křesťanství beránek symbolizuje Krista, Beránka božího ale beránek je jako obřadní pokrm známý už i z předkřesťanských dob, kdy byl hlavním obětním zvířetem. Postupem doby se stalo jehněčí maso finančně nedostupným, proto byl nahrazen beránkem z ovčího sýra a nakonec se tento symbol změnil ve sladký velikonoční moučník. K pečení potřebujeme speciální formu i trochu zručnosti při vyklápění beránka. Výsledek snažení však rozhodně stojí za to!
-
Věneček
Další typický český cukrářský výrobek z odpalovaného těsta. Někteří cukráři věnečky plní jen šlehanou smetanou, další nedají dopustit na žloutkový krém.
-
Větrník
Lehké odpalované těsto a sladká šlehačka ochucená karamelem dělá z tohoto tradičního dezertu oblíbenou lahůdku. Je mnoho variant, kromě šlehačky se plní různými krémy, v některých krajích se polévá karamelem, někde i čokoládou. Klasická varianta se plní žloutkovým krémem a karamelovou šlehačkou a polevu tvoří fondán obarvený kulérem. My vám zde představujeme lehčí variantu s karamelovou šlehačkou a cukrovou rumovou polevou.