Čas receptu
- Doba přípravy
- 20 min
- Doba vaření
- 60 min
Počet porcí
4
Ingredience
200 g hovězího libového masa
1 velká cibule
100 g sádla nebo slunečnicového oleje
2 lžičky sladké papriky
1 litr hovězího vývaru
50 g hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
po špetce kmínu, pálivé papriky a majoránky
2 stroužky česneku, drceného
1 velká cibule
100 g sádla nebo slunečnicového oleje
2 lžičky sladké papriky
1 litr hovězího vývaru
50 g hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
po špetce kmínu, pálivé papriky a majoránky
2 stroužky česneku, drceného
- 150 g brambor
Na této husté přesnídávkové polévce si pochutnávali již naši pradědečkové a mnohdy jim, s čerstvým chlebem a dobře vychlazeným pivem, zcela nahradila oběd nebo večeři.
Fotografii nám poskytl časopis Apetit, www.apetitonline.cz
Postup
V hrnci na polovině tuku zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte maso nakrájené na malé kostky a 3 minuty opékejte. Zaprašte paprikou, zamíchejte a ihned zalijte polovinou vývaru. Osolte, okořeňte pepřem, kmínem a pálivou paprikou a přiklopené duste téměř doměkka.
V jiném hrnci zpěňte na zbylém tuku mouku, až zesvětlá, jíšku zalijte zbývajícím zchladlým vývarem a rozšlehejte. Přilijte k základu, přidejte na kostičky nakrájené brambory, česnek, majoránku a za občasného míchání vařte asi 15 minut, až brambory změknou.
Svěží navinulou chuť získáte, když po paprice a před zalitím vývarem rozmícháte v základu velkou lžíci dobrého rajského protlaku.
V jiném hrnci zpěňte na zbylém tuku mouku, až zesvětlá, jíšku zalijte zbývajícím zchladlým vývarem a rozšlehejte. Přilijte k základu, přidejte na kostičky nakrájené brambory, česnek, majoránku a za občasného míchání vařte asi 15 minut, až brambory změknou.
Svěží navinulou chuť získáte, když po paprice a před zalitím vývarem rozmícháte v základu velkou lžíci dobrého rajského protlaku.