Podmínky pro certifikaci restaurace

Podmínky pro certifikaci restaurace

Žadatel o certifikát Czech Specials musí splňovat tyto podmínky:
 
1) Kritéria české kuchyně
V nabídce jídelního lístku jsou stále k dispozici pokrmy české kuchyně a speciality regionální kuchyně doporučené jako Czech Specials (
www.czechspecials.cz/recepty), a to nejméně jedna polévka a dvě hlavní jídla, včetně sladkých hlavních jídel. Česká jídla mohou být každý den jiná, není nutné mít na jídelním lístku vždy stejnou specialitu. Uznává se nejen tradiční, ale i moderní úprava českých jídel. Restaurace musí mít vždy v nabídce i  tuzemské víno a pivo.
Provozovatel se také zavazuje, že umožní kontrolu degustací tradiční české speciality dle výběru a jednoho nápoje na náklady provozovatele, a to i případným následným kontrolám.

2) Profesní způsobilost
Provozovatel vlastní a je možné se žádostí i případně doložit příslušná povolení k provozování pohostinství. Provozovatel deklaruje, že splňuje všechny platné legislativní předpisy upravující předmětné podnikání, včetně hygienických předpisů a předpisů spojených s bezpečností práce a bezpečností hostů.

3) Transparentnost a poctivost v prodeji 
V restauraci je k dispozici jídelní lístek s nabídkou s vyznačením cen pokrmů a obsluha je na vyžádání schopna podat hostům informace o všech pokrmech v nabídce.  

 
4) Čistota a dobrý stav vybavení restaurace


Provozovna je vybavena čistým nábytkem a inventářem, který nejeví známky poškození (vybavení může být i starší, ale zjevně dobře udržované). Toalety restaurace jsou čisté a pravidelně udržované a vybavené plně funkční a nepoškozené. Restaurace je dostatečně odvětraná bez známek zápachu z kuchyně.
 
5) Kvalita obsluhy a její přístup k hostovi



Obsluhující jsou příjemní a působí přátelským dojmem, mají jednotné a čisté pracovní oblečení. Host je při příchodu personálem přivítán a je s ním aktivně komunikováno, obsluha hostů je profesionálně zvládnuta a je dostatečně rychlá.  
.


                       B) POVINNOSTI PROVOZOVATELE

1) Povinné označení

Provozovatel je povinen do dvou týdnů po přidělení certifikátu označit české pokrmy, za které obdržela restaurace značku Czech Specials na jídelním lístku, nebo tato jídla prezentovat na zvláštní kartě s logy projektu. Pokud toto označení není možné, pak je povinen tyto jídla zviditelnit na svých webových a facebookových stránkách. Certifikovaný Provozovatel se také zavazuje umístit přidělenou samolepku se znakem Czech Specials na viditelném místě u vstupu, nejlépe na vchodových dveřích restaurace, umístit certifikát a porcelánovou plaketu s logem projektu na viditelném místě uvnitř restaurace. Pokud toto není z nějakého vážného důvodu možné, zavazuje se svoji certifikaci v projektu Czech Specials zviditelnit na svých webových a facebookových stránkách, a to po celou dobu certifikace. 


2) Poučení obsluhujícího personálu
Personál restaurace bude poučen o projektu a o významu loga Czech Specials u nabízených jídel. Při následné kontrole musí obsluhující mít znalost o projektu a musí být schopen doporučit hostu český pokrm a vysvětlit základní principy projektu Czech Specials

3)  Poskytnutí údajů a fotografií

Provozovatel v souladu s §§ 84–90 a § 2371 a násl. zákona č.89/2012 sb., občanského zákoníku, uděluje CzechTourismu oprávnění k užití fotografií své restaurace, svých písemných projevů, obrazových snímků a obrazových a zvukových záznamů týkajících se jeho restaurace jeho projevů osobní povahy pořízených v souvislosti s certifikací restaurace a plněním podmínek certifikace, které CzechTourismu poskytl, a to pro komerční i nekomerční účely, ve všech komunikačních médiích bez ohledu na jejich povahu a určení, všemi obvyklými způsoby, s jejich případnou následnou úpravou jako jejich případným spojením s jinými díly nebo zařazením do souborného díla. Provozovatel uděluje CzechTourismu tento souhlas bezplatně, bez věcného, ​​​​​časového, množstevního a územního omezení a může ho kdykoliv odvolat. Použije-li Provozovatel dílo třetí osoby nebo je-li na fotografiích či jiném audiovizuálním díle vyfocena, nahrána či jinak zachycena třetí osoba či její projev, je Provozovatel povinen potvrdit písemně a zdokumentovat oprávnění k užití příslušní fotografie či jiného audiovizuálního díla ve výše uvedeném rozsahu, a to případně i včetně práva převodu těchto práv na CzechTourism.

4) Aktualizace údajů

 Provozovatel se zavazuje sám aktualizovat provozní údaje a fotografie, stejně tak informovat administrátory projektu na czspecials@volny.cz o svých aktivitách, jako jsou novinky v nabídce, gastronomické akce apod., které projekt Czech Specials mohou podpořit a pomohou propagovat nejen českou gastronomii, ale i certifikovanou provozovnu.


B.POVINNOSTI AGENTURY CZECHTOURISM
CzechTourism se zavazuje, že zajistí zveřejnění v této žádosti uvedených kontaktních údajů na stránkách projektu Czech Specials (www.czechspecials.cz), na Facebooku CzechSpecials - Ochutnejte ČR www.facebook.com/czechspecials/, na sesterských portálech (http://www.kudyznudy.cz,www.visitczechczechia.com) a dle možností bude provozovatele propagovat v seznamech stravovacích zařízení, u domácích a zahraničních cestovních kanceláří, při významných aktivitách Asociace kuchařů a cukrářů ČR  a případně i v rámci akcí pořádaných agenturou CzechTourism.
 
C) OSTATNÍ
1) Certifikát se uděluje na tříleté období začínajícím datem udělení certifikace. Po uplynutí toho období může provozovatel zažádat o obnovení certifikace.  Pokud tak neučiní, je povinen veškeré označení a certifikát Czech Specials z provozovny odstranit a dále nepoužívat.
2) Postup pro získání certifikátu Czech Specials naleznete na:
http://www.czechspecials.cz/certification/postup-ziskani-certifikatu
Žádost o certifikát se podává prostřednictvím elektronických formulářů dostupných na adrese: http://www.czechspecials.cz/ certifikace/zadost-o-certifikaci

3) V případě, že restaurace ukončí svůj provoz, nebo změní svůj koncept, je Provozovatel povinen nahlásit toto ukončení administrátorovi projektu AKC ČR na czspecials@volny.cz

4) ADMINISTRAČNÍ POPLATEK ZA UDĚLENÍ CERTIFIKÁTU  Czech Specials činí 1500 Kč + DPH (na tříleté období).
 
5) Administrátoři projektu (AKC ČR a CzechTourism) mají právo  kdykoli během platnosti certifikace učinit následnou kontrolu  splnění podmínek certifikace a v případě porušení podmínek projektu, či v jiném závažném případě pochybení, které by poškozovalo dobré jméno značky, certifikát Czech Specials odejmout.