Přílohy

  • České knedlíky

    Knedlíky jsou jednou z nejoblíbenějších příloh jídel české kuchyně, typické jsou ale i pro rakouskou a bavorskou kuchyni, v podobě noků se s jejich obdobou můžeme setkat i v Itálii, Maďarsku nebo Slovinsku, i slovenské halušky mají v nokům velmi blízko. Dříve knedlíky nebývaly pouhou přílohou, ale (zejména v chudších oblastech) se podávaly jako hlavní jídlo. Tak vznikly třeba jihočeské drbáky, šumavské bosáky nebo valašské šulánky s mákem

  • Hlávkový salát

    Hlávkový salát se objevuje v českých kuchařkách již od 15.století, většinou ale na teplo, dušený jako příloha. Již v 17.století se objevují recepty na salát se smetanovou nebo se sladkokyselou octovou zálivkou, tak, jak ho známe my. Dá se říct, že u nás máme i jednu unikátní specialitu, je jí moravská varianta, hlávkový salát s vyškvařenou slaninou. V posledních letech „obyčejný“ hlávkový salát skoro zmizel z jídelních lístků, a to je škoda. Zde jsou tři nejčastější úpravy

  • Kedlubnové zelí

    Kedlubna je jedna z prvních zelenin, pokud máte tuto lahodnou zeleninu rádi, zkuste ji využít i jako přílohu.

  • Dušené zelí po moravsku

    Přílohové zelí se připravuje jinak v Čechách a jinak na Moravě, ale i tam se dělí na několik různých úprav. Někde se používá čerstvé hlávkové, někde zelí kysané. Správné moravské má být "zakvajdané", nebo-li zahuštěné a sladkokyselé.