Šumavský "Kaldoun"

Šumavský "Kaldoun"

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
90 min
Počet porcí
4
Ingredience
Drůbeží drůbky z kachny, krůty, nebo kuřete (krky, křídla, srdíčka, žaludky)
80 g širokých nudlí
100 g kořenové zeleniny
2 lžíce másla
1 malá cibule
1 lžíce hladké mouky
mletý bílý pepř
muškátový oříšek
sůl
  • 1 vaječný žloutek
  • 65 ml mléka
  • čerstvá petrželka
Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Hustá zadělávaná polévka patřila k sváteční tabuli, při níž se servíroval „zbytek“ dotyčného opeřence. Kaldoun se v některých krajích servíruje s žemlovými nebo játrovými knedlíčky, tento recept je ze Šumavy, a tam se do něho dávají široké nudle.


Postup

Drůbky řádně očistíme, opláchneme. Vložíme do hrnce s osolenou vodou a krátce povaříme. Vzniklou tmavou pěnu odstraníme, přidáme kořenovou zeleninu a vaříme doměkka. V kastrolu na másle zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme přecezeným vývarem, jíšku dobře rozmícháme, okořeníme a povaříme. Poté přidáme drůbeží maso zbavené kostí a zeleninu zbylou z přecezeného vývaru. Vložíme předem uvařené široké nudle. Nakonec vlijeme žloutek rozmíchaný v mléce a krátce povaříme. Porce polévky ozdobíme najemno nasekanou petrželkou.