Čas receptu
- Doba přípravy
- 20 min
- Doba vaření
- 30 min
Počet porcí
6
Ingredience
1 kg dýně, nejlépe typ Hokkaido
200 g cibule
150 ml olivový olej
700 ml zeleninového vývaru
1 stroužek česneku
čerstvý zázvor nebo chilli
100 g dýňová semínka
20 ml dýňový olej
Sůl, pepř
200 g cibule
150 ml olivový olej
700 ml zeleninového vývaru
1 stroužek česneku
čerstvý zázvor nebo chilli
100 g dýňová semínka
20 ml dýňový olej
Sůl, pepř
Když se urodily dýně, zpracovávaly se samozřejmě i v kuchyni. Kromě pečených dýní na sladko i na slano, byla a dodnes je oblíbená i dýňová polévka. Je nejen velmi chutná, ale i zdravá a neodmyslitelně patří k podzimním dnům.
Postup
Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na silnější půlměsíce. Rozložíme ji na pečící plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olejem, posolíme a opepříme a dáme na cca 15 minut péct do trouby při teplotě 250°C. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme opečenou dýni a zalijeme vývarem. Vaříme cca 10 minut a pak vše rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Ochutíme česnekem a nastrouhaným čerstvým zázvorem. Pro dospělé můžeme přidat i špetku chilli. Polévka by měla být jen mírně pálivá, aby se vyrovnala sladká chuť dýně. Dětem můžeme polévku ještě zjemnit smetanou. Na pánvi nebo v troubě na plechu na malém množství oleje orestujeme dýňová semínka, která budou tvořit vložku do polévky. Servírujeme s pár kapkami dýňového oleje.