Čas receptu
- Doba přípravy
- 10 min
- Doba vaření
- 40 min
Počet porcí
6
Ingredience
800 g mrkve
200 g cibule
50 cl oleje
Sůl, pepř, chilli nebo cca 0,5 cm zázvoru (nemusí být)
1,8 l zeleninového vývaru
pažitka nebo nať zelené cibulky
200 g cibule
50 cl oleje
Sůl, pepř, chilli nebo cca 0,5 cm zázvoru (nemusí být)
1,8 l zeleninového vývaru
pažitka nebo nať zelené cibulky
Mrkev nikdy nechyběla v zásobách žádné české hospodyně. Krémové polévky byly vždy oblíbené a tato z mrkve se vařila tam, kde se nedařilo dýním, to znamená hlavně v horských oblastech.
Postup
Mrkev očistíme a nakrájíme na slabá kolečka, cibuli nakrájíme najemno a vše na oleji restujeme do zkaramelizování mrkve, pak osolíme a opepříme. Zalijeme vývarem a vaříme, dokud není mrkev měkká. Pak rozmixujeme ponorným mixerem a několik minut provaříme. Dochutíme, pokud je polévka moc sladká ochutíme špetkou chilli nebo strouhaným zázvorem. Můžeme zjemnit sladkou nebo zakysanou smetanou. Jednotlivé porce ozdobíme nakrájenou pažitkou nebo zelenou cibulkou.