Šumavská kulajda

Šumavská kulajda

Čas receptu
Doba přípravy
15 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
4
Ingredience
hrst sušených nebo čerstvých hub
50 g másla
2 lžíce hladké mouky
800 ml vody
250 g brambor
sůl, bílý pepř
200 ml zakysané smetany nebo smetany ke šlehání
ocet podle chuti
50 g másla na zjemnění
1 snítka čerstvého kopru nebo 2 lžíce sterilovaného
4 vejce
Kulajda se v různých obměnách vaří od Šumavy po Krkonoše, na střední Moravě a v Jeseníkách. Tam se mnohdy brambory vaří zvlášť a polévkou se přelijí až na talíři. Nejen v každém kraji, ale i v každé rodině se připravuje trochu jinak, někdo má raději hodně smetanovou, až do sladka, jiný zase výrazně kyselou. Když se urodí dost hub, můžete experimentovat i vy. V září houbařská sezona vrcholí! Velkou předností této polévky je, že báječně chutná v létě z čerstvých hub, ale i v zimě ze sušených.


Postup

 Sušené houby předem namočíme, minimálně na 1 hodinu, nejlépe přes noc.
 Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou.
Brambory očistíme a na kostky, a spolu s houbami (včetně vody, ve které se namáčely) přidáme do polévky. Osolíme, opepříme, a vaříme, až houby i brambory změknou, asi 15–20 minut.
Zatímco se polévka vaří, připravíme ztracená vejce. V lehce osolené a okyselené, mírně vroucí vodě uděláme vír a do něj vložíme v naběračce rozklepnuté vejce a povaříme 4–5 minut, vejce vyjmeme a teprve poté zavaříme další. Do téměř hotové polévky přidáme smetanu (při použití zakysanky už není potřeba tolik dokyselovat), podle chuti dochutíme octem, zjemníme máslem a přidáme posekaný kopr. Při podávání vkládáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce.