Drštková polévka

Drštková polévka

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
90 min
Počet porcí
4
Ingredience

1 lžička mletého pepře

1/2 lžičky drceného kmínu

1,5 l silného vývaru

200 g cibule

100 g hladké mouky

600 g drštek

5 stroužků česneku

70 g sádly

1 lžíce sladké papriky

2 lžíce majoránky

Drštky byly vždy v Čechách pochoutkou. Hustá drštková polévka, ke které se zakusovala houska, byla vždy jednou z nejoblíbenějších přesnídávkových polévek v českých hospodách .


Postup

Dršťky dobře vypereme v několika vodách (nejméně třikrát), nakrájíme na menší kousky (ne nadrobno) a vložíme do vlažné vody. Vodu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Pok vodu vylijeme a vyměníme za novou. Znovu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Takto by se voda měla vyměnit nejméně třikrát. Poslední vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka. Pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Měkké dršťky scedíme a necháme vychladnout. 

Rozpustíme sádlo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme vývarem (případně použijeme vývar z drštěk) a necháme 30 minut provařit. Česnek prolisujeme do polévky. Přidáme sůl, pepř, kmín i rozemnutou majoránku.

Do polévkového základu přidáme na nudličky nakrájené dršťky a vše společně provaříme. Dobře provařenou polévku poznáme podle toho, že tuk vyplave na povrch.

Hotovou dršťkovou polévku na talířích můžeme dozdobit čerstvou majoránkou nebo petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.