Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
- Doba vaření
- 40 min
Počet porcí
6
Ingredience
400 g zvěřinového masa s kostí (krk, pupky, žebra)
80 - 100 g kořenové zeleniny
1 malá cibule
celý pepř
1 vejce
1 lžíce hrubé mouky
1/2 žemle
petrželka
muškátový oříšek
80 - 100 g kořenové zeleniny
1 malá cibule
celý pepř
1 vejce
1 lžíce hrubé mouky
1/2 žemle
petrželka
muškátový oříšek
Zvěřina je lehce stravitelná a obsahuje minimum tuků. Možná i proto prožívá v české kuchyni renesanci. Nastal tedy čas oprášit recepturu našich babiček na výtečný a silný polévkový vývar. Uvařené maso z něj použijete na vytvoření lahodných knedlíčků dochucených petrželkou a muškátovým oříškem. Tato regionální specialita pochází z okolí západočeských lázní.
Postup
Opláchnuté zvěřinové maso vložíme do osolené vody s celým pepřem a překrojenou cibulí.
Zvolna vaříme doměkka. Vývar přecedíme. Uvařené maso zbavíme kostí a pomeleme najemno.
Přidáme vejce, hrubou mouku, na drobné kostičky nakrájenou žemli, najemno nasekanou petrželku
a malé množství nastrouhaného muškátového oříšku. Zamícháme a vytvoříme malé knedlíčky nebo
nočky. Přecezený vývar přivedeme do varu, vložíme na jemné nudličky nakrájenou kořenovou
zeleninu a připravené knedlíčky či nočky. Zvolna povaříme.
Zvolna vaříme doměkka. Vývar přecedíme. Uvařené maso zbavíme kostí a pomeleme najemno.
Přidáme vejce, hrubou mouku, na drobné kostičky nakrájenou žemli, najemno nasekanou petrželku
a malé množství nastrouhaného muškátového oříšku. Zamícháme a vytvoříme malé knedlíčky nebo
nočky. Přecezený vývar přivedeme do varu, vložíme na jemné nudličky nakrájenou kořenovou
zeleninu a připravené knedlíčky či nočky. Zvolna povaříme.