Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
- Doba vaření
- 30 min
Počet porcí
12
Ingredience
Odpalované těsto: špetka soli, 1 lžíce cukru, 100 g másla, 250 g mléka, 140 g hladké mouky, 4 vejce
Krém: 120 g krupicového cukru, 100 ml horké smetany na šlehání, 375 ml ušlehané šlehačky
Cukrová poleva: 200 g moučkového cukru prosetého, 3 lžíce horké vody, 1 lžíce rumu, 1 čajová lžíce rozpuštěného másla
Krém: 120 g krupicového cukru, 100 ml horké smetany na šlehání, 375 ml ušlehané šlehačky
Cukrová poleva: 200 g moučkového cukru prosetého, 3 lžíce horké vody, 1 lžíce rumu, 1 čajová lžíce rozpuštěného másla
Lehké odpalované těsto a sladká šlehačka ochucená karamelem dělá z tohoto tradičního dezertu oblíbenou lahůdku. Je mnoho variant, kromě šlehačky se plní různými krémy, v některých krajích se polévá karamelem, někde i čokoládou. Klasická varianta se plní žloutkovým krémem a karamelovou šlehačkou a polevu tvoří fondán obarvený kulérem.
My vám zde představujeme lehčí variantu s karamelovou šlehačkou a cukrovou rumovou polevou.
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C. Mléko, sůl a máslo dejte do hrnce a na mírném plamenu přiveďte k varu. Poté do směsi vsypte mouku a míchejte, až se hmota nelepí na vařečku. Hmotu nechejte vychladnout a postupně do ní vmíchejte vejce. Hladkou hmotou naplňte cukrářský sáček. Na plech dejte pečicí papír a nastříkejte na něj malé bochánky. Před tím si můžete na papír obkreslit hrnek – tak docílíte toho, že budete mít všechny větrníky stejně velké. Hmotu lehce postříkejte vodou. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Větrníčky nechte úplně vychladnout.
Mezitím si připravte krém. Cukr krupici roztavte za stálého míchání na světlý karamel. Do hotového karamelu zamíchejte horkou smetanu a krátce povařte. Vzniklou hmotu řádně vychlaďte. Do vychlazené hmoty před plněním větrníků zamíchejte ušlehanou šlehačku.
Větrníky rozřízněte napůl a spodní část naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem. Vrchní část namočte do cukrové polevy, kterou připravíte tak, že všechny ingredience na polevu utřete do hladké pěny. Obě části větrníků spojte.
Mezitím si připravte krém. Cukr krupici roztavte za stálého míchání na světlý karamel. Do hotového karamelu zamíchejte horkou smetanu a krátce povařte. Vzniklou hmotu řádně vychlaďte. Do vychlazené hmoty před plněním větrníků zamíchejte ušlehanou šlehačku.
Větrníky rozřízněte napůl a spodní část naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem. Vrchní část namočte do cukrové polevy, kterou připravíte tak, že všechny ingredience na polevu utřete do hladké pěny. Obě části větrníků spojte.