Větrník

Větrník

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
12
Ingredience
Odpalované těsto: špetka soli, 1 lžíce cukru, 100 g másla, 250 g mléka, 140 g hladké mouky, 4 vejce
Krém: 120 g krupicového cukru, 100 ml horké smetany na šlehání, 375 ml ušlehané šlehačky
Cukrová poleva: 200 g moučkového cukru prosetého, 3 lžíce horké vody, 1 lžíce rumu, 1 čajová lžíce rozpuštěného másla
Lehké odpalované těsto a sladká šlehačka ochucená karamelem dělá z tohoto tradičního dezertu oblíbenou lahůdku. Je mnoho variant, kromě šlehačky se plní různými krémy, v některých krajích se polévá karamelem, někde i čokoládou. Klasická varianta se plní žloutkovým krémem a karamelovou šlehačkou a polevu tvoří fondán obarvený kulérem. My vám zde představujeme lehčí variantu s karamelovou šlehačkou a cukrovou rumovou polevou.


Postup

Troubu předehřejte na 220 °C. Mléko, sůl a máslo dejte do hrnce a na mírném plamenu přiveďte k varu. Poté do směsi vsypte mouku a míchejte, až se hmota nelepí na vařečku. Hmotu nechejte vychladnout a postupně do ní vmíchejte vejce. Hladkou hmotou naplňte cukrářský sáček. Na plech dejte pečicí papír a nastříkejte na něj malé bochánky. Před tím si můžete na papír obkreslit hrnek – tak docílíte toho, že budete mít všechny větrníky stejně velké. Hmotu lehce postříkejte vodou. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Větrníčky nechte úplně vychladnout.
Mezitím si připravte krém. Cukr krupici roztavte za stálého míchání na světlý karamel. Do hotového karamelu zamíchejte horkou smetanu a krátce povařte. Vzniklou hmotu řádně vychlaďte. Do vychlazené hmoty před plněním větrníků zamíchejte ušlehanou šlehačku.
Větrníky rozřízněte napůl a spodní část naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem. Vrchní část namočte do cukrové polevy, kterou připravíte tak, že všechny ingredience na polevu utřete do hladké pěny. Obě části větrníků spojte.