Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
- Doba vaření
- 180 min
Počet porcí
12
Ingredience
4 žloutky
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
tuk na vymazání formiček
šlehačka na ozdobu
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
tuk na vymazání formiček
šlehačka na ozdobu
Rakvičky se šlehačkou nejsou jednoduchým cukrářským výrobkem, potřebují trochu zkušenosti a trpělivosti. Jsou však jedinečné svojí chutí a mají je rádi všechny věkové kategorie. Jejich výhodou je, že se dají napéct do zásoby, dobře uskladněné v suchu vydrží velmi dlouho.
Postup
Nejprve si opravdu důkladně vymažeme plechové formičky na rakvičky. Hodí se 100% tuk nebo sádlo.
Troubu předehřejeme na 110-140°C , bude-li teplota vyšší, rakvičky rychle vyběhnou a popraskají, při nižší teplotě zase nevyběhnou vůbec-
Cukr se žloutky a vanilkovým cukrem šleháme cca 15 minut v robotu, dokud nevznikne světlá, hustá pěna. Vymazané formičky naplníme pěnou zhruba do půlky, nejlépe cukrářským pytlíkem. Formičky naskládáme na plech a dáme je do vyhřáté trouby.
Rakvičky musíme sledovat, ale v žádném případě neotevírat troubu! Jakmile naskočí a na povrchu ztvrdnou, troubu stáhneme na 80-100°C a dosušíme. Suší se dlouho, 2,5-3 hodiny, aby byly opravdu usušené po celé hloubce rakvičky. Pokud totiž nebudou důkladně usušené i na dně, nepůjdou vám z formiček vyklopit. Jakmile jsou důkladně upečené, vypadávají z nich samy, jen co formičku obrátíte vzhůru nohama. Takže pokud se už budete blížit ke dvěma hodinám, klidně některou vytáhněte, nechte trochu zchladnout a zkuste vyklopit. Pokud to nejde, sušte ještě déle, pokud to jde, vyndejte všechny rakvičky z trouby, nechte vychladnout a vyklopte všechny.
Rakvičky zdobíme šlehanou šlehačkou na povrchu, můžeme i cukrářskou trubičkou opatrně vyvrtat v korpusu díru a naplnit rakvičky šlehačkou i uvnitř. Pro slavnostnější chvíle rakvičky potáhneme předem čokoládovou polevou.
Zdroj foto:
Troubu předehřejeme na 110-140°C , bude-li teplota vyšší, rakvičky rychle vyběhnou a popraskají, při nižší teplotě zase nevyběhnou vůbec-
Cukr se žloutky a vanilkovým cukrem šleháme cca 15 minut v robotu, dokud nevznikne světlá, hustá pěna. Vymazané formičky naplníme pěnou zhruba do půlky, nejlépe cukrářským pytlíkem. Formičky naskládáme na plech a dáme je do vyhřáté trouby.
Rakvičky musíme sledovat, ale v žádném případě neotevírat troubu! Jakmile naskočí a na povrchu ztvrdnou, troubu stáhneme na 80-100°C a dosušíme. Suší se dlouho, 2,5-3 hodiny, aby byly opravdu usušené po celé hloubce rakvičky. Pokud totiž nebudou důkladně usušené i na dně, nepůjdou vám z formiček vyklopit. Jakmile jsou důkladně upečené, vypadávají z nich samy, jen co formičku obrátíte vzhůru nohama. Takže pokud se už budete blížit ke dvěma hodinám, klidně některou vytáhněte, nechte trochu zchladnout a zkuste vyklopit. Pokud to nejde, sušte ještě déle, pokud to jde, vyndejte všechny rakvičky z trouby, nechte vychladnout a vyklopte všechny.
Rakvičky zdobíme šlehanou šlehačkou na povrchu, můžeme i cukrářskou trubičkou opatrně vyvrtat v korpusu díru a naplnit rakvičky šlehačkou i uvnitř. Pro slavnostnější chvíle rakvičky potáhneme předem čokoládovou polevou.
Zdroj foto: