Perníčky

Perníčky

Čas receptu
Doba přípravy
90 min
Doba vaření
10 min
Počet porcí
40
Ingredience
230 g hladké mouky
140 g medu
60 g másla
2 vejce
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa
3/4 lžičky prášku do pečiva

 
V Čechách se pekly perníky již od středověku. Protože ale jejich výroba vyžadovala velký um a drahé koření, věnovali se výrobě pouze mistři perníkáři. Vánoční, ale i velikonoční perníčky, se v domácnostech začaly péct až koncem 18.století. Protože většinou potřebují uležet, musí se začít péct hned na začátku Adventu. Receptů na perníčky je velké množství, zkuste si s námi upéct tyto novodobé, které jsou ihned po upečení měkké. Je však nutné je uchovávat v uzavřené krabici, jinak oschnou a ztvrdnou.


Postup

>Med s máslem rozehřejte na mírném plameni, nejlépe je vložit misku do vodní lázně. Nechte chvilku vychladnout, máslo s medem by nemělo být horké, zároveň ale musí zůstat tekuté. Do mísy dejte mouku, přidejte perníkové koření, kakao, prášek do pečiva a promíchejte. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo s medem a s pomocí vařečky nebo lžíce důkladně promíchejte. Těsto bude hodně lepit a bude řidší. Zakryjte fólií a dejte alespoň na 45 minut do lednice. Troubu rozehřejte na 170°C.Těsto, které v lednici mezitím pěkně ztuhlo a přestalo lepit dejte na pomoučený vál a krátce ho znovu prohněťte a rozválejte na plát asi půl centimetru silný. Pokud se těsto lepí, podsypte vál více moukou. S pomocí vykrajovátek vykrojte jednotlivé perníčky, doporučujeme střední tvary, které opatrně přeneste na plech. Dejte do rozehřáté trouby a pečte cca 8 minut. Po upečení se perníčky pro lesk mohou potřít bílkem, mohou zdobit cukrovou polevou nebo čokoládou.