Čas receptu
- Doba přípravy
- 60 min
- Doba vaření
- 15 min
Počet porcí
25
Ingredience
Korpus
250 g vody
125 g másla
200 g hladké mouky
špetka soli
300 g vajec (cca 5 ks)
Krém
300 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
100 g moučkového cukru
250 ml 33% šlehačky
250 g vody
125 g másla
200 g hladké mouky
špetka soli
300 g vajec (cca 5 ks)
Krém
300 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
100 g moučkového cukru
250 ml 33% šlehačky
Další typický český cukrářský výrobek z odpalovaného těsta. Někteří cukráři věnečky plní jen šlehanou smetanou, další nedají dopustit na žloutkový krém.
Postup
V hrnci zahřejeme vodu a rozpustíme máslo, přivedeme k bodu varu, rychle vmícháme mouku, až se nám vytvoří hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce a odstavíme, necháme zchladnout.
Těsto přendáme do robotu, přidáme špetku soli, vejce a zpracujeme hladké těsto.
Na plech si dáme pečící papír a dle šablony, například obkreslíme vykrajovátko nebo jen dno hrnečku, naznačíme kolečka. Pomocí cukrářského sáčku stříkáme na plech dle šablony věnečky. Lehce pokropíme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova.
Do studeného mléka zamícháme pudinkový prášek, cukr a uvaříme pudink, který necháme zchladnout.
Pokud se nám na pudinku vytvoří škraloup, odstraníme ho. V robotu pudink nejprve rozšleháme, poté zlehka stěrkou vmícháme ušlehanou šlehačku, kterou stříkáme do spodní části rozkrojených věnečků. Další možností je do uvařeného pudinku zašlehat máslo (80 g) a ochutit rumem. Pak přiklopíme vrchní část věnečku a zlehka pocukrujeme. Správně se věneček potahuje cukrovým fondánem, v některých krajích ho potahují citronovou polevou nebo karamelem
Těsto přendáme do robotu, přidáme špetku soli, vejce a zpracujeme hladké těsto.
Na plech si dáme pečící papír a dle šablony, například obkreslíme vykrajovátko nebo jen dno hrnečku, naznačíme kolečka. Pomocí cukrářského sáčku stříkáme na plech dle šablony věnečky. Lehce pokropíme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova.
Do studeného mléka zamícháme pudinkový prášek, cukr a uvaříme pudink, který necháme zchladnout.
Pokud se nám na pudinku vytvoří škraloup, odstraníme ho. V robotu pudink nejprve rozšleháme, poté zlehka stěrkou vmícháme ušlehanou šlehačku, kterou stříkáme do spodní části rozkrojených věnečků. Další možností je do uvařeného pudinku zašlehat máslo (80 g) a ochutit rumem. Pak přiklopíme vrchní část věnečku a zlehka pocukrujeme. Správně se věneček potahuje cukrovým fondánem, v některých krajích ho potahují citronovou polevou nebo karamelem