Štafetka

Štafetka

Čas receptu
Doba přípravy
60 min
Doba vaření
20 min
Počet porcí
20
Ingredience
4 bílky
100 g cukru krupice
50 g hladké mouky
50 g mletých vlašských ořechů
Náplň:
80 g másla
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce moučkového cukru
80 ml silné černé kávy
na ozdobu čokoládová poleva
Jemné ořechové bezé s lehkým kávovým krémem potěší každé milovníka sladkých zákusků. Štafetku často najdete i mezi svatebním cukrovím.


Postup

Vyšleháme bílky do hustého sněhu a postupně přisypáváme cukr. Ořechy promícháme s moukou, přisypeme do sněhu a lehce promícháme vařečkou. Troubu předehřejeme na 200°C a plech vyložíme pečícím papírem. Těsto natřeme na celou plochu pečícího papíru, plech vložíme do trouby a ihned snížíme teplotu na 170°C. Pečeme 15 min, ale hlídáme, aby se nám těsto nezačalo připalovat. Těsto zůstane světlé, nenechávejte v troubě déle, vysušilo by se. Ihned po vytažení z trouby přiložíme na upečený korpus stejně velký plech, upečené na něj překlopíme, stáhneme z plátu těsta papír a otočíme zpět.
Náplň: polovinu z celkového množství másla rozpustíme v kastrolku, přidáme mouku a 1 lžíci moučkového cukru promícháme a necháme mírně propařit, jako bychom vařili jíšku. Pak zalijeme horkou kávou a za stálého míchání provaříme. Necháme vychladnout, vyšleháme zbylé máslo s cukrem a kávovou směs postupně přidáváme. Dobře vyšleháme.
Vychlazené těsto rozkrojím

Vychladlý korpus potřeme vzniklou kávovou náplní, stočíme pomocí papíru do rolády a tu necháme v lednici ztuhnout a prochladlou ji rozkrájíme na kousky dlouhé asi 5 - 6 cm.