Koňaková špička

Koňaková špička

Čas receptu
Doba přípravy
60 min
Doba vaření
8 min
Počet porcí
10
Ingredience
400 ml smetany ke šlehání
50 g 100% rostlinného tuku, např. Omega
40 g kakaa holandského typu
50 g moučkového cukru
NA PIŠKOTY
1 vejce + 60 g krupicového cukru
10 g (2 lžíce) vanilkového pudinkového prášku
10 g hladké mouky
NA NÁPLŇ
50 ml (domácího) vaječného likéru
sušená smetana nebo mléko na zahuštění
NA POLEVU
200 g čokoládových penízků
50 g 100% rostlinného tuku
 
Tento  výjimečný zákusek je plný překvapení, náplň tvoří pařížský krém a jemný vaječný koňak. Kdo jednou ochutná, stává se závislým.


Postup

Krém si nejlépe připravte den předem. Přiveďte k varu 300ml smetany s 50 g tuku. Přisypte kakao a cukr (můžete přidat i vanilkový cukr) a nechte minutu provařit, důkladně promíchejte. Nechte den odležet v chladu. Pak přidejte zbylých 100ml smetany a vyšlehejte.
Troubu předehřejte na 180°C. Na piškotové těsto vyšlehejte zvlášť bílek do sněhu a zvlášť žloutek. Do žloutku přidejte 50ml vody a pudink. Smíchejte se sněhem a cukrem a přidejte mouku. Směs nastříkejte na plech do tvaru koleček o průměru 4cm. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem cca 8 minut dorůžova.Po vychladnutí na piškoty nastříkejte pařížský krém sáčkem s tzv. dvojitou trubičkou na špičky 32/24 mm. Střed naplňte vaječným likérem zahuštěným podle potřeby sušenou smetanou nebo mlékem. Vršek zastříkněte pařížským krémem a nechte 2 hodiny v mrazáku ztuhnout.Špičky namáčejte v čokoládě rozpuštěné se 100% tukem a nechte ztuhnout. Uchovávejte v chladu.