Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Čas receptu
Doba přípravy
60 min
Doba vaření
10 min
Počet porcí
60
Ingredience
300 g hladká mouka
40 g moučkový cukr
100 g mletá jádra vlašských ořechů
200 g máslo
2 ks žloutek citronová kůra
2 sáčky vanilkový cukr
moučkový cukr na obalení
Vanilkové rohlíčky se na Vánoce pečou snad v každé rodině a pokud by se dělala anketa o nejoblíbenější druh vánočního pečiva, vanilkové rohlíčky by určitě vyhrály. Jsou to právě ony, na které se chodí tajně do krabic, kam se minimálně 14 dnů před svátky dávají odležet a někdy se snědí dříve, než se rozzáří první svíčka na stromečku.


Postup

Mouku prosejeme, přidáme cukr,ořechy, mírně povolené máslo, žloutky a citronovou kůru a rychle vypracujeme hladké a kompaktní těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme, nejlépe přes noc, odpočinout v ledničce.
Pak z něho odebereme vždy část, kterou vyválíme na válečky o průměru asi 1 cm, ze kterého odkrajujeme stejně velké dílky. Mírně je zahneme do tvaru rohlíčků a pečeme na plechu pokrytém pečicím papírem při 150°C asi 10 minut až zrůžoví. Dbejte na to, aby na plechu byly rohlíčky stejné velikosti a síly.
Poté rohlíčky vyndáme z trouby, necháme jen asi 2 minuty odpočinout a pak ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme zamíchali vanilkový cukr s pravou vanilkou. Rohlíčky potřebují pár dní odležet, pečte je tedy jako jeden z prvních druhů.