Linecké cukroví

Linecké cukroví

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
8 min
Počet porcí
0
Ingredience
250 g másla 350 g hladké mouky 260 g moučkového cukru 150 g mletých pražených mandlí 2 vejce nastrouhaná kůra z citronu 1-2 sáčky vanilkového cukru 2 špetky mleté skořice špetka soli domácí rybízový džem
Nejen k českým Vánocům neodmyslitelně patří pečení cukroví. Jedním z nejoblíbenějších druhů je linecké pečivo. Svůj původ má prý v Rakousku a vzniklo z tzv. lineckého dortu, kde se toto křehké těsto používalo jako korpus a bylo součástí slavnostní tabule v dobách Habsburské monarchie. Náš recept je obohacen mandlemi, přidává se ale  i kokos, kakao, zázvor nebo skořice, tak jak velí rodinné recepty. Důležitou surovinou je i pikantní, nejlépe rybízový džem.


Postup

Ve velké míse smícháme mouku, mandle, cukr a přidáme vejce. Přistrouháme kostku ztvrdlého másla, přidáme koření, sůl a citrónovou kůru. Ze směsi vypracujeme nelepivé těsto a zabalíme ho do potravinářské fólie nejlépe aby si na 24 hodin odpočinulo v lednici.

Rozpálíme troubu na 180°C. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném vále vyválíme tenký plát. Vykrajujeme tradiční tvary srdíčka, kolečka, kytičky a hvězdičky. Plech si mezitím vyložíme pečícím papírem, kam můžeme odkládat vykrájené kousky těsta. V troubě pečeme 5-10 minut, dokud těsto nezrůžoví.

Necháme vychladnout a odpočinuté křehké těsto slepíme džemem a dáme do krabice uležet. Babička vždy linecké cukroví těsně před podáváním lehce poprášila moučkovým cukrem.