Dušené zelí po moravsku

Dušené zelí po moravsku

Čas receptu
Doba přípravy
15 min
Doba vaření
40 min
Počet porcí
6
Ingredience
 1 kg bílého hlávkového zelí
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
1 syrový brambor
olej kmín
sůl
ocet
cukr nebo med

 
Přílohové zelí se připravuje jinak v Čechách a jinak na Moravě, ale i tam se dělí na několik různých úprav. Někde se používá čerstvé hlávkové, někde zelí kysané. Správné moravské má být "zakvajdané", nebo-li zahuštěné a sladkokyselé.


Postup

Hlávkové zelí očistíme, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky. Nakrájené zelí spaříme vařící vodou. Vložíme do hrnce a zalijeme trochou vody, zavaříme, přiklopíme poklicí a dusíme do měkka asi 30 minut. Během dušení zelí si oloupeme a nakrájíme cibuli. Do kastrolu dáme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a okmínujeme. Kmín při restování krásně uvolní aroma. Když začne cibulka lehce růžovět, přidáme hladkou mouku, krátce zapražíme a cibulovou jíšku odstavíme z ohně. Přendáme do misky.
 Oloupeme bramboru a nastrouháme najemno. Připravíme si strouhaný brambor do misky. Když je zelí měkké, zkontrolujeme, případně zredukujeme či doplníme množství vody v zelí a přidáme cibulovou jíšku. Dobře promícháme. Přidáme strouhaný brambor, zamícháme jej do zelí a povaříme 5 minut. Nyní dochutíme octem, solí, cukrem nebo medem a krátce povaříme.