Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
Počet porcí
8
Ingredience
1 kg špekáčků
400 g cibule
0,5 l vody
0,3 l octa
lžička soli
1 lžíce cukru
lžička celého pepře
lžička nového koření
100 g feferonek
50 g hořčice
400 g cibule
0,5 l vody
0,3 l octa
lžička soli
1 lžíce cukru
lžička celého pepře
lžička nového koření
100 g feferonek
50 g hořčice
V tomto předkrmu jsou ukryty hned dvě rarity. Česká vynikající uzenka, ve které by měla být kromě masa až 1/3 špeku a unikátní úprava v octovém nálevu s kořením. Jejich potopení do nálevu dalo této specialitě i její jméno.
Postup
Špekáčky zbavíme provázků, ev. kovových spon a oloupeme je. Do vhodného hrnce nalijeme odměřené množství vody, přidáme ocet, nové koření a celý pepř, vrchovatou lžíci nebo pět kostek cukru, lze též nahradit umělým sladidlem. Osolíme a zavaříme.
Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka. Špekáčky nařízneme podél, potřeme uvnitř hořčicí. Z feferonek odstraníme stopku, větší podél rozkrojíme a vložíme na hořčici do špekáčku. Připravíme si vhodnou sklenici, jejíž dno vyložíme kolečky cibule, vložíme naplněné špekáčky, dáme vrstvu cibule a takto pokračujeme, až je sklenice, nebo nádoba plná. Poté zaléváme utopence horkým nálevem a dbáme na to, aby sklenice a vuřty nebyli příliš studení, protože by sklenice mohla prasknout. Utopence zalijeme po okraj. Horký nálev používáme nejen pro částečnou likvidaci nežádoucích mikroorganismů, ale i pro to, že nám cibule v octovém nálevu potom nezčerná.
Sklenice dobře uzavřeme a otočením zjistíme těsnost. Necháme pět dní uležet v chladu, občas sklenice otočíme, aby se celý obsah důkladně nasákl nálevem.
Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka. Špekáčky nařízneme podél, potřeme uvnitř hořčicí. Z feferonek odstraníme stopku, větší podél rozkrojíme a vložíme na hořčici do špekáčku. Připravíme si vhodnou sklenici, jejíž dno vyložíme kolečky cibule, vložíme naplněné špekáčky, dáme vrstvu cibule a takto pokračujeme, až je sklenice, nebo nádoba plná. Poté zaléváme utopence horkým nálevem a dbáme na to, aby sklenice a vuřty nebyli příliš studení, protože by sklenice mohla prasknout. Utopence zalijeme po okraj. Horký nálev používáme nejen pro částečnou likvidaci nežádoucích mikroorganismů, ale i pro to, že nám cibule v octovém nálevu potom nezčerná.
Sklenice dobře uzavřeme a otočením zjistíme těsnost. Necháme pět dní uležet v chladu, občas sklenice otočíme, aby se celý obsah důkladně nasákl nálevem.