Ryba v aspiku

Ryba v aspiku

Čas receptu
Doba přípravy
50 min
Doba vaření
15 min
Počet porcí
4
Ingredience
400 g rybích filetůbez kostí
1 mrkev plátek celeru
1 malá petržel
1 cibule
3 zrnka nového koření 8 zrnek černého pepře 2 bobkové listy ocet ( cca 3 lžíce ) sůl citronová šťáva 1 sáček sypké želatiny ( 20 g )
1 sladkokyselá okurka
hladkolistá petržel pórek nebo červená cibule na ozdobu
Ryba v aspiku je lahůdkovou záležitostí, byly doby, kdy nesměla chybět jako předkrm na vánočním i velikonočním stole. Výborný je v aspiku kapr, pstruh, candát nebo štika.


Postup

Do hrnce dáme 3/4 litru vody s kořením, přivedeme k varu, osolíme a přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a ocet. Vaříme 10 minut, opatrně vložíme rybí filety, stáhneme oheň a necháme povařit na velmi mírném ohni cca 8-10 minut, podle tloušťky filetů.
Rybu opatrně vyjmeme a dáme po porcích do misek, nebo ji opatrně naskládáme do malého pekáčku. Vývar přecedíme, případně dochutíme solí a citronovou šťávou.
Aspik připravíme podle návodu z želatiny a rybího vývaru.
Vlažným aspikem zaléváme postupně rybí porce, vždy maximálně po 2 cm, a dáme vždy ztuhnout do chladu. Rovnoměrně doplňujeme kolečky uvařené mrkve a sladkokyselé okurky, kdo má rád může přidat i kolečka vařeného vejce. Ozdobíme petrželkou a necháme v chladu nejlépe 24 hodin úplně zatuhnout.
Poté vyklopíme z misky, kterou jsme na chvíli ponořili do horké vody, v pekáčku nožem naznačíme jednotlivé porce a pomocí ploché špachtle opatrně servírujeme na talířky. Zdobíme petrželkou, jemně nakrájeným pórkem nebo červenou cibulí.