Čas receptu
- Doba přípravy
- 48 min
- Doba vaření
- 30 min
Počet porcí
4
Ingredience
200 g tučných kachních jater (foie gras)
500 ml mléka
marináda: 100 ml bílého ledového vína ,50 ml medoviny,1/2 lžičky cukru, 1 lžička soli ,1/3 lžičky mletého bílého pepře
omáčka: 200 ml šťávy z červené řepy, 3 lžíce medu, ocet, špetka chilli, sůl
příloha: 3 jablka, 1 lžička skořicového cukru, 3 lžíce cukru krystal, 1 lžička másla, výhonky hrášku, zelené bylinky na ozdobu
500 ml mléka
marináda: 100 ml bílého ledového vína ,50 ml medoviny,1/2 lžičky cukru, 1 lžička soli ,1/3 lžičky mletého bílého pepře
omáčka: 200 ml šťávy z červené řepy, 3 lžíce medu, ocet, špetka chilli, sůl
příloha: 3 jablka, 1 lžička skořicového cukru, 3 lžíce cukru krystal, 1 lžička másla, výhonky hrášku, zelené bylinky na ozdobu
Medovina patří k nejstarším vyráběným kvašeným nápojům, již dávno před praotcem Čechem si jí užívali Sumerové. V tomto případě však alkohol z medu, vody a kvasu neposlouží k popíjení. Nechejte v něm odpočívat kachní játra, abyste vykouzlili jemnou paštiku, jejíž nasládlou chuť ještě podtrhnou jablka s karamelem. Tato paštika je regionální specialitou z Českého ráje.
Postup
Játra naložíme přes noc do mléka. Poté je opláchneme, osušíme, rozebereme a odstraníme případné žilky a močovody. Smícháme ledové víno, medovinu, lžičku soli, cukr a bílý pepř, vložíme očištěná játra a necháme v takto vytvořené směsi přes noc marinovat. Poté lehce promícháme a přebytečnou tekutinu slijeme. Na předem připravený pevnější pergamen (případně potravinářskou nebo hliníkovou fólii) navrstvíme marinované kousky jater, rukama upravíme na váleček a velmi pevně zamotáme. Balíček na koncích pevně stáhneme - pokud použijeme pergamen, stáhneme na koncích provázky, pokud použijeme potravinářskou fólii, tak balíček zabalíme ještě do hliníkové fólie a okraje co nejvíce utáhneme. Připravený váleček vložíme do vařící vody, kterou ale ihned stáhneme a váleček v ní ponecháme 5 minut. Potom váleček z horké vody vyjmeme, ihned vložíme do vody s ledem a necháme vychladit alespoň přes noc, nejlépe po 24 hodin.
omáčka
Šťávu z červené řepy svaříme na třetinu, přidáme med a chilli, špetku soli a pár kapek octa. Pozor, chuť je velmi ostrá a omáčky budeme potřebovat jen trošku.
příloha
Na talíře naskládáme nejprve jablečná kolečka, doplníme paštikou, kostičkami jablka a na závěr přidáme omáčku (spíše kapky!), výhonky hrášku nebo zelené bylinky. Příloha toasty nebo bílé pečivo.
omáčka
Šťávu z červené řepy svaříme na třetinu, přidáme med a chilli, špetku soli a pár kapek octa. Pozor, chuť je velmi ostrá a omáčky budeme potřebovat jen trošku.
příloha
Na talíře naskládáme nejprve jablečná kolečka, doplníme paštikou, kostičkami jablka a na závěr přidáme omáčku (spíše kapky!), výhonky hrášku nebo zelené bylinky. Příloha toasty nebo bílé pečivo.