Čas receptu
- Doba přípravy
- 120 min
- Doba vaření
- 60 min
Počet porcí
10
Ingredience
300 g vepřové plece
300 g vepřových jater
200 g uzené slaniny
100 g cibule
200 g brusinkového kompotu
2 lžíce smetany
1 lžička mleté papriky
5 g paštikového koření
různé druhy pečiva, které mažeme máslem
300 g vepřových jater
200 g uzené slaniny
100 g cibule
200 g brusinkového kompotu
2 lžíce smetany
1 lžička mleté papriky
5 g paštikového koření
- sůl
- tenké plátky slaniny na vyložení formy
různé druhy pečiva, které mažeme máslem
Nenechte se odradit tím, že od počátku přípravy k první ochutnávce uplyne celý den! Jemná paštika, která se na jazýčku jen rozplývá, totiž rozhodně stojí za to. Ať už ji naservírujete k snídani, odpolední svačině či večernímu posezení s přáteli, rozhodně budete pasováni na mistry kuchyně. Tato paštika je regionální specialitou z Prahy.
Postup
Nejprve upečeme maso a necháme ho prochladnout. Na strojku umeleme slaninu, rozpálíme ji na pánvi a dozlatova v ní opečeme jemně nakrájenou cibuli. Pečené maso a syrová játra společně dvakrát pomeleme. K hotové směsi přidáme slaninu s osmaženou cibulí, lžičku koření, papriku, sůl, brusinkový kompot a přelijeme smetanou. Dobře promícháme a ochutnáme. Výsledek musí být pikantní, protože vařením se chuť zjemní. Formu vyložíme alobalem, který celý pokryjeme tenkými plátky slaniny. Vlijeme masovou směs. Formu zakryjeme pokličkou nebo alobalem, vložíme do vodní lázně a pečeme v troubě při 85 °C asi 1 hodinu. Necháme vychladnout do druhého dne, pak hotovou paštiku vyklopíme a krájíme na plátky.