Filátko ze pstruha

Filátko ze pstruha

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
10 min
Počet porcí
2
Ingredience
2 pstruzi á 200–220
150 ml bílého vína
kořenová zelenina
100 ml vody
divoké koření
sůl
omáčka: 4 lžíce majonézy, 4 lžíce kysané smetany, sůl, cukr,kopr, sůl
Průzračné horské bystřiny a potoky dříve pstruhy jen oplývaly, není tedy divu, že i v Krkonoších má tato ryba své tradiční způsoby úpravy. Stažení z kůže a vykostění sice vyžaduje trošku práce, nicméně hotový pokrm z křehkých filátek vám čas strávený v kuchyni dokonale vynahradí.


Postup

Řádně vykuchané a opláchnuté pstruhy podélně prořízneme. Zbavíme kostí a kůže. Nakrájenou kořenovou zeleninu vložíme do kastrůlku s vínem a vodou, solí a divokým kořením. Krátce povaříme. Poté přidáme pstruží filátka, která zvolna vaříme 3–4 minuty. Uvařená filátka se zeleninou klademe na talíře, podáváme k nim vařené brambory s petrželkou a studenou omáčku připravenou z majonézy, kysané smetany, soli, malého množství cukru a jemně nakrájeného čerstvého kopru.