Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
- Doba vaření
- 50 min
Počet porcí
8
Ingredience
200 g polohrubé mouky
120 g cukr krupice
4 lžíce horké vody
4 vejce
1 hrst vlašských ořechů
rum
1 vanilkový cukr
4 lžíce oleje
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 hrst rozinek
tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy
120 g cukr krupice
4 lžíce horké vody
4 vejce
1 hrst vlašských ořechů
rum
1 vanilkový cukr
4 lžíce oleje
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 hrst rozinek
tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy
Proč právě beránek z piškotového, třeného, tvarohového nebo i kynutého těsta zdobí české velikonoční stoly? Beránek jako symbol čistoty, jara a nového života má dlouhou tradici. V křesťanství beránek symbolizuje Krista, Beránka božího ale beránek je jako obřadní pokrm známý už i z předkřesťanských dob, kdy byl hlavním obětním zvířetem. Postupem doby se stalo jehněčí maso finančně nedostupným, proto byl nahrazen beránkem z ovčího sýra, a nakonec se tento symbol změnil ve sladký velikonoční moučník. K pečení potřebujeme speciální formu i trochu zručnosti při vyklápění beránka. Výsledek snažení však rozhodně stojí za to!
Postup
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme na tuhý sníh. Žloutky šleháme s oběma cukry, horkou vodou a přidáváme olej. Lehce vmícháme mouku s kypřicím práškem, sekané ořechy, rozinky předem namočené v rumu, a nakonec tuhý sníh z bílků. Piškotové těsto vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy. Přiklopíme druhou polovinou formy a beránka pečeme na 180 °C asi 40 minut. Po upečení špejlí nebo tenkým nožem po obvodu opatrně oddělíme těsto od formy a necháme vychladnout. Pak opatrně vyklopíme. Beránkovi uděláme oči z rozinek nebo lentilek, můžeme ho i potáhnout čokoládovou nebo cit