Čas receptu
- Doba přípravy
- 150 min
- Doba vaření
- 45 min
Počet porcí
10
Ingredience
600 g hladké mouky
140 g cukru
250 ml plnotučného mléka teplého
30 g čerstvého droždí
1 vejce
130 g másla rozpuštěného
50 g rozinek
25 g sekaných mandlí
1 lžička soli
špetka muškátového oříšku
mletý hřebíček
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
1 vejce
1 PL vody
50 g plátky mandlí
140 g cukru
250 ml plnotučného mléka teplého
30 g čerstvého droždí
1 vejce
130 g másla rozpuštěného
50 g rozinek
25 g sekaných mandlí
1 lžička soli
špetka muškátového oříšku
mletý hřebíček
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
1 vejce
1 PL vody
50 g plátky mandlí
Pletenice, pleténka, húska, calta, štědrovka či štědrovnice. Tolik názvů má čeština pro vánočku, která byla součástí vánočního menu již ve 14. století, ale tehdy ji pekli ve svých chlebových pecích jen pekařští mistři. Vánočka se by se neměla v ničem šidit, patří do ní ta nejkvalitnější mouka, máslo a sádlo, mandle, někde i strouhané vlašské ořechy, rozinky a těsto se musí důkladně propracovat, také kynutí se nesmí uspěchat
Postup
Z droždí s 50 g cukru uděláme kvásek. Nejdříve rozmícháme droždí s cukrem do tekuta, pak přidáme asi 100 ml teplého mléka a necháme vzejít kvásek.V míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme vejce, 120 g rozpuštěného másla ( zbytkem másla budeme potírat vánočku po upečení) a cukr. Přidáme nasekané mandle, hrozinky, sůl, muškátový oříšek, mletý hřebíček a citrónovou kůru. Promícháme.
Pokud používáme kuchyňský robot, nasadíme hák na hnětení.
Střídavě přidáváme mouku, kvásek a zbytek teplého mléka.
Vypracujeme hladké a pružné kynuté těsto. Těsto hněteme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny. Dle potřeby přidáme mouku, je-li těsto moc řídké; nebo mléko, je-li naopak moc tuhé.
Propracované těsto necháme 1 hodinu kynout.
Po hodině prohněteme a necháme další 1 hodinu kynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí, ze kterých vyválíme stejně dlouhé válečky. Vánočku upleteme, nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů.
Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Jednotlivě upečené copy vždy dáváme rovnou na plech (tzn. nepřenášíme celou vánočku z pracovní plochy na plech, ale nejdříve na plech dáme cop ze čtyř dílů, pak cop ze tří, zacelíme, nakonec cop ze dvou a opět zacelíme).
Aby nám vánočka "nesjela", můžeme vánočku propíchat třemi špejlemi.
Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme na plechu kynout, asi 45 minut.
Jakmile jsme připraveni vánočku péct, předehřejeme troubu na 160°C.
Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem s 1 PL vody a posypeme plátky mandlí.
Pečeme 45 minut.
Po upečení vánočku poprášíme moučkovým cukrem.
Pokud používáme kuchyňský robot, nasadíme hák na hnětení.
Střídavě přidáváme mouku, kvásek a zbytek teplého mléka.
Vypracujeme hladké a pružné kynuté těsto. Těsto hněteme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny. Dle potřeby přidáme mouku, je-li těsto moc řídké; nebo mléko, je-li naopak moc tuhé.
Propracované těsto necháme 1 hodinu kynout.
Po hodině prohněteme a necháme další 1 hodinu kynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí, ze kterých vyválíme stejně dlouhé válečky. Vánočku upleteme, nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů.
Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Jednotlivě upečené copy vždy dáváme rovnou na plech (tzn. nepřenášíme celou vánočku z pracovní plochy na plech, ale nejdříve na plech dáme cop ze čtyř dílů, pak cop ze tří, zacelíme, nakonec cop ze dvou a opět zacelíme).
Aby nám vánočka "nesjela", můžeme vánočku propíchat třemi špejlemi.
Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme na plechu kynout, asi 45 minut.
Jakmile jsme připraveni vánočku péct, předehřejeme troubu na 160°C.
Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem s 1 PL vody a posypeme plátky mandlí.
Pečeme 45 minut.
Po upečení vánočku poprášíme moučkovým cukrem.