Čas receptu
- Doba přípravy
- 120 min
- Doba vaření
- 25 min
Počet porcí
20
Ingredience
25 g droždí
1 vejce
2 vaječné žloutky
250 ml mléka
100 g cukru
150 g másla
citronová kůra
vanilkový cukr
sůl
mouka na vyválení
1. náplň
200 g tvarohu
80 g cukru
1 vaječný žloutek
50 g rozinek
2. náplň
asi 500 g švestkových povidel
50 g loupaných mandlí
rum
1 vaječný žloutek
1–3 lžíce mléka
Jak název napovídá, tyhle koláčky si zaslouží úctu každého jedlíka hned dvakrát. Poprvé, když se zakousne do povidel trůnících nahoře v důlku. Podruhé, když se mu na jazyku rozplyne tvarohová náplň. Máte-li rádi změnu, vyzkoušejte místo ní třeba makovou či ořechovou.
Postup
Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme rozdrobené droždí, cukr a zalijeme částí vlažného mléka. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme a opět dáme na teplé místo dostatečně vykynout.
1. náplň
Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, žloutku a rozinek. Z kynutého těsta připravíme asi 20–25 dílků, které naplníme tvarohovou náplní. Těsto zakulatíme a vyskládáme na pečicí plech.
2. náplň
Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed stiskneme a důlek vyplníme druhou náplní z povidel dochucených rumem. Nahoru položíme mandli. Těsto okolo potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem. Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláčky dozlatova upečeme. Náplně do koláčků můžeme střídat, například s makovou či ořechovou.