Čas receptu
- Doba přípravy
- 20 min
- Doba vaření
- 30 min
Počet porcí
6
Ingredience
350-400 g hladké mouky
1/4 balíčku prášku do pečiva
100 g 100% tuku
1 vejce
80 g cukru
špetka soli
200 ml 8% piva
mouka na vyválení
Rozpis na náplň:
350-400 g jablek
100 g cukru
50 g rozinek
50 g kandovaného ovoce
50 g ořechových jader
skořice
1/4 balíčku prášku do pečiva
100 g 100% tuku
1 vejce
80 g cukru
špetka soli
200 ml 8% piva
mouka na vyválení
Rozpis na náplň:
350-400 g jablek
100 g cukru
50 g rozinek
50 g kandovaného ovoce
50 g ořechových jader
skořice
Plzeňský region je na své gastronomické poklady právem pyšný. A tak se nelze divit, že je oslavovaný pěnivý zázrak použit i při přípravě sladkého dezertu. Váháte, čím jej zapíjet? Stejně jako klasický jablečný štrúdl bude jeho pivní verze nejlépe chutnat jako zákusek k odpolední kávičce..
Postup
Na vál přesejeme mouku a smícháme s práškem do pečiva. Přidáme vejce, rozmačkaný 100% tuk, pivo, špetku soli, cukr. Vše zpracujeme v tužší těsto, které necháme v chladu asi 1 hodinu odležet.
Poté je rozválíme na 3 mm silnou placku a rozpůlíme ji. Naneseme na ni směs nakrájených jablek, drcených ořechů, rozinek a kandovaného ovoce. Posypeme cukrem, smíchaným se skořicí. Pečlivě přehneme, lehce stiskneme a přeložíme na pečicí plech. Na povrchu těsto několikrát propíchneme špejlí. Vložíme do středně vyhřáté trouby a dozlatova upečeme.
Hotový závin lehce potřeme pivem a pocukrujeme
Poté je rozválíme na 3 mm silnou placku a rozpůlíme ji. Naneseme na ni směs nakrájených jablek, drcených ořechů, rozinek a kandovaného ovoce. Posypeme cukrem, smíchaným se skořicí. Pečlivě přehneme, lehce stiskneme a přeložíme na pečicí plech. Na povrchu těsto několikrát propíchneme špejlí. Vložíme do středně vyhřáté trouby a dozlatova upečeme.
Hotový závin lehce potřeme pivem a pocukrujeme