Ovocný koláč s mandlovou drobenkou

Ovocný koláč s mandlovou drobenkou

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
8
Ingredience
250 g hladké mouky
1 kostka droždí
2 lžíce cukru krupice
150 ml mléka
2 žloutky
100 g rozpuštěného másla
špetka soli
citronová kůra z 1 citronu

800 g ovoce – švestek, ale třeba i borůvek nebo třešní

100 g cukru krupice
máslo na vymazání plechu
1 vejce na potření okrajů těsta
Drobenka

60 g másla
40 g cukru krupice nebo krystal
1 vanilkový cukr
80 g polohrubé mouky
80 g jemně mletých mandlí 

 
Ovocné koláče jsou českou a moravskou specialitou i pýchou mnoha hospodyň. Mandlová drobenka je krkonošským receptem a nejlépe se hodí k borůvkám, švestkám ale sluší stejně dobře jako obvyklý mák.


Postup

Droždí s lžičkou cukru rozmícháme do hladkého těstíčka, zalijeme vlažným mlékem, znovu zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 10–15 minut vzejít.
Do mísy prosejeme zbytek mouky, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo (vlažné, ne horké!), špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme dalších 45 minut kynout.
Mezitím rozkrájíme omyté švestky na poloviny, vypeckujeme je a promícháme s cukrem. Připravíme si drobenku. Povolené máslo utřeme s cukrem, potom přidáme mouku a namleté mandle a špičkami prstů vytvoříme jemnou drobenku.
 Plech vymažeme máslem a vykynuté těsto na něj rovnoměrně rozprostřeme (nejlépe to jde navlhčenou rukou), a to buď do tvaru kulatého koláče, nebo po celém plechu. Poklademe švestkami, posypeme drobenkou a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních asi 20–30 minut, až okraje těsta zezlátnou.
.