Čas receptu
- Doba přípravy
- 90 min
- Doba vaření
- 30 min
Počet porcí
8
Ingredience
150–200 ml mlék
100 g cukru krupice
cukr moučka na posypání
kostka droždí
250 g hladké mouky a trochu na poprášení
250 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g másla a ½ lžíce sádla
2 vejce
Náplň:
50 g másla
500 g strouhané mrkve
100 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
20 semen drceného fenyklu
špetka čerstvě namletého pepře
3 lžíce rumu
mletý mák
100 g cukru krupice
cukr moučka na posypání
kostka droždí
250 g hladké mouky a trochu na poprášení
250 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g másla a ½ lžíce sádla
2 vejce
Náplň:
50 g másla
500 g strouhané mrkve
100 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
20 semen drceného fenyklu
špetka čerstvě namletého pepře
3 lžíce rumu
mletý mák
Klasika z Vysočiny, jež vám učaruje. Kořeněná mrkvová náplň tomuto moučníku dodává výjimečnou chuť.
Postup
Do části vlažného a oslazeného mléka nadrobte droždí, promíchejte a udělejte kvásek. Obě mouky prosejte do mísy, přidejte sůl, zbytek cukru, rozpuštěné a vychladlé máslo i sádlo, 2 žloutky a kvásek. Přidávejte postupně zbytek vlažného mléka a vypracujte hladké těsto. Poprašte ho hladkou moukou, přikryjte teplou utěrkou a nechte asi hodinu kynout na dvojnásobný objem.
V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mrkev, vanilkový cukr i krupici, rum, fenykl a pepř a 10 minut duste. Pokud mrkev pustí moc šťávy, slijte ji či zahustěte mákem.
Vykynuté těsto pak dejte na vál, udělejte z něho placky, plňte náplní a dobře zabalte. Poklaďte na vymazaný plech ne úplně k sobě. Ještě 15 minut nechte bochánky kynout, pak je potřete našlehaným bílkem. Pečte asi 30 min v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě teplé mrkvance potřete máslem a pocukrujte.
V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mrkev, vanilkový cukr i krupici, rum, fenykl a pepř a 10 minut duste. Pokud mrkev pustí moc šťávy, slijte ji či zahustěte mákem.
Vykynuté těsto pak dejte na vál, udělejte z něho placky, plňte náplní a dobře zabalte. Poklaďte na vymazaný plech ne úplně k sobě. Ještě 15 minut nechte bochánky kynout, pak je potřete našlehaným bílkem. Pečte asi 30 min v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě teplé mrkvance potřete máslem a pocukrujte.