Mrkvance

Mrkvance

Čas receptu
Doba přípravy
90 min
Doba vaření
30 min
Počet porcí
8
Ingredience
150–200 ml mlék
 100 g cukru krupice
 cukr moučka na posypání
 kostka droždí
250 g hladké mouky a trochu na poprášení
250 g polohrubé mouky
 špetka soli
100 g másla a ½ lžíce sádla
 2 vejce

Náplň:

50 g másla
 500 g strouhané mrkve
 100 g krupicového cukru
 1 sáček vanilkového cukru
20 semen drceného fenyklu
 špetka čerstvě namletého pepře
3 lžíce rumu
 mletý mák    
 
Klasika z Vysočiny, jež vám učaruje. Kořeněná mrkvová náplň tomuto moučníku dodává výjimečnou chuť.


Postup

Do části vlažného a oslazeného mléka nadrobte droždí, promíchejte a udělejte kvásek. Obě mouky prosejte do mísy, přidejte sůl, zbytek cukru, rozpuštěné a vychladlé máslo i sádlo, 2 žloutky a kvásek. Přidávejte postupně zbytek vlažného mléka a vypracujte hladké těsto. Poprašte ho hladkou moukou, přikryjte teplou utěrkou a nechte asi hodinu kynout na dvojnásobný objem.
 V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mrkev, vanilkový cukr i krupici, rum, fenykl a pepř a 10 minut duste. Pokud mrkev pustí moc šťávy, slijte ji či zahustěte mákem.
 Vykynuté těsto pak dejte na vál, udělejte z něho placky, plňte náplní a dobře zabalte. Poklaďte na vymazaný plech ne úplně k sobě. Ještě 15 minut nechte bochánky kynout, pak je potřete našlehaným bílkem. Pečte asi 30 min v troubě předehřáté na 180 °C.  Ještě teplé mrkvance potřete máslem a pocukrujte.