Čas receptu
- Doba přípravy
- 120 min
- Doba vaření
- 60 min
Počet porcí
10
Ingredience
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
115 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 sáček vanilkového cukru (dala jsem 20 g domácího)
70 g změklého másla
4 g soli
1/2 lžičky citronové kůry
1 vejce
35 g rozinek
35 g sekaných mandlí
1 vejce a mandle plátky
50 g mandlových plátků
100 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
115 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 sáček vanilkového cukru (dala jsem 20 g domácího)
70 g změklého másla
4 g soli
1/2 lžičky citronové kůry
1 vejce
35 g rozinek
35 g sekaných mandlí
1 vejce a mandle plátky
50 g mandlových plátků
K českým Velikonocům patří určitě i sladký mazanec. Ten se pekl tradičně na Bílou sobotu a hospodyně ho s sebou braly do kostela, kde je kněz požehnal. Jeho jméno pochází od předchozího velikonočního pečiva, kdy se krajíce chleba namáčely ve víně a mazaly medem, nebo medem s mandlemi, proto mazanec. Recepty a složení surovin se lišily podle krajů i podle majetkových poměrů. Někde byl mazanec jen z kynutého těsta, někde byl plný mandlí a hrozinek, někde se dávaly místo mandlí ořechy a místo hrozinek sušené ovoce. Vláčnost dodávala mazancům smetana i tvaroh. Po vytvarování těsta se na povrchu musely udělat ostrým nožem dva zářezy do tvaru kříže. Kromě křesťanské symboliky jde praktickou věc, mazanec tak lépe nakyne a při pečení má kudy utíkat pára, která by jinak mazanec potrhala.
Postup
Do mísy smícháme polohrubou mouku s hladkou, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Pomalu vmícháváme mouku, dokud nevznikne husté těsto.
Povrch posypeme hladkou moukou a necháme v teplém místě asi 30 minut kynout. Přidáme všechny ostatní, dolijeme zbytek mléka a důkladně vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme rozinky a mandle.
Těsto vyndáme z mísy a ještě necháme 30 minut na válu odpočinout. Těsto poválením svineme do bochánku, prsty zastrkáme rozinky a mandle, které z těsta vyčnívají a dáme na plech. Znovu necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout. Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto po lehkém stlačení prstem vrátí zpět. Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo prořízneme do kříže.
Pečeme 40–50 minut v troubě rozehřáté na 160 °C. Po upečení mazanec můžeme ještě potřít rozpuštěným máslem ochuceným trochou rumu a pocukrovat moučkovým cukrem
Povrch posypeme hladkou moukou a necháme v teplém místě asi 30 minut kynout. Přidáme všechny ostatní, dolijeme zbytek mléka a důkladně vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme rozinky a mandle.
Těsto vyndáme z mísy a ještě necháme 30 minut na válu odpočinout. Těsto poválením svineme do bochánku, prsty zastrkáme rozinky a mandle, které z těsta vyčnívají a dáme na plech. Znovu necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout. Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto po lehkém stlačení prstem vrátí zpět. Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo prořízneme do kříže.
Pečeme 40–50 minut v troubě rozehřáté na 160 °C. Po upečení mazanec můžeme ještě potřít rozpuštěným máslem ochuceným trochou rumu a pocukrovat moučkovým cukrem