Martinské rohlíčky

Martinské rohlíčky

Čas receptu
Doba přípravy
20 min
Doba vaření
20 min
Počet porcí
6
Ingredience
500 g hladké mouky
3 žloutky
250 g tuku (máslo, Hera nebo sádlo)
100 g moučkového cukru
0.25 l 31-33% smetany
špetka soli
1 celé vejce na potření
ořechová nebo maková nádivka z cca 200 g ořechů nebo máku
Co nabídnout typického hostům na svátek svatého Martina, kromě pečené husy? Co třeba něco sladkého, například „martinské rohlíčky“ které pekly hospodyně a rozdávaly chase. Martinské rohlíčky jsou rychlé a samozřejmě velmi dobré. V Čechách se plnily ořechovou nádivkou, na Moravě i makovou.


Postup

Ze všech surovin zpracujeme hladké a nelepivé těsto, zabalíme do fólie a necháme 30 minut v chladničce odpočinout. Pak těsto rozdělíme na 6 dílů, z každého vyválíme kruh a rozdělíme ho na 8 dílů-trojúhelníků. Na širší konec dáme nádivku, zarolujeme, vytvaruje rohlíček a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vajíčkem. Pečeme při 180°C cca 15-18 minut..