Čas receptu
- Doba přípravy
- 20 min
- Doba vaření
- 45 min
Počet porcí
10
Ingredience
125 ml mléka
mák
4 lžíce medu
muškátový oříšek
10 g vanilkového cukru
150 g másla
150 g cukru sůl
2-4 vejce
270 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
65 ml smetany
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
mák
4 lžíce medu
muškátový oříšek
10 g vanilkového cukru
150 g másla
150 g cukru sůl
2-4 vejce
270 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
65 ml smetany
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Sladká dobrota plněná nádivkou z mletého máku se báječně vyjímá na každém svátečním stole. Určitě ji oceníte i ve všední den ke snídani, jako svačinu na rodinném výletě-prostě všude tam, kde se vyskytují mlsná ústa. Škoda jen, že se nedělají větší bábovkové formy...
Postup
Jemně umletý mák vložíme do kastrolu s mlékem. Přidáme med, trošku nastrouhaného muškátového oříšku a vanilkový cukr. Za občasného míchání dobře povaříme.
Do hrnce vložíme máslo, cukr, špetku soli, vejce a třeme do pěny. Poté přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a zalijeme smetanou. Promícháme.
Do formy, vytřené syrovým máslem a vysypané moukou, vlijeme poloviční dávku těsta. Na něj vložíme předem uvařený mák a zalijeme zbytkem těsta. Naplněnou formu vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna pečeme 40-45 minut.
Do hrnce vložíme máslo, cukr, špetku soli, vejce a třeme do pěny. Poté přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a zalijeme smetanou. Promícháme.
Do formy, vytřené syrovým máslem a vysypané moukou, vlijeme poloviční dávku těsta. Na něj vložíme předem uvařený mák a zalijeme zbytkem těsta. Naplněnou formu vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna pečeme 40-45 minut.