Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
- Doba vaření
- 30 min
Počet porcí
10
Ingredience
250 ml vlažného mléka
140 g másla
500 g polohrubé mouky
špetka soli
60 g cukru krupice
3 žloutky
trocha vanilky a nastrouhané citronové kůry
rozpuštěné máslo na vymazání pekáče a buchet
Na tvarohovou náplň: 250 g měkkého tvarohu,100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 50 g rozinek namočených v rumu.
Na povidlovou náplň: kelímek švestkových povidel ,lžíce rumu
Na makovou náplň: 250 g mletého máku, 500 ml mléka, 100 g cukru, 1 lžička skořice trocha vanilky nebo vanilkového cukru ,50 g rozinek namočených v rumu + lžíce rumu z namáčení, 1 lžíce kakaa
140 g másla
500 g polohrubé mouky
špetka soli
60 g cukru krupice
3 žloutky
trocha vanilky a nastrouhané citronové kůry
rozpuštěné máslo na vymazání pekáče a buchet
Na tvarohovou náplň: 250 g měkkého tvarohu,100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 50 g rozinek namočených v rumu.
Na povidlovou náplň: kelímek švestkových povidel ,lžíce rumu
Na makovou náplň: 250 g mletého máku, 500 ml mléka, 100 g cukru, 1 lžička skořice trocha vanilky nebo vanilkového cukru ,50 g rozinek namočených v rumu + lžíce rumu z namáčení, 1 lžíce kakaa
Kynuté buchty jsou tradičním českým moučníkem, který nám závidí celý svět. Správně upečené musí být vláčné, náplně mají své fandy i odpůrce. Někdo miluje tvarohové, někdo makové a někdo by se popral o povidlové.
Postup
Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Ve zbytku ohřátého mléka rozpustíme máslo.
Do mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme zbytek cukru a žloutky, pár vanilkových zrníček nebo trochu vanilkového cukru a pár strouhnutí citronové kůry. Přilijeme ohřáté mléko s máslem a nakonec přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které lehce poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň. Na tvarohovou náplň utřeme tvaroh s cukrem a žloutky. Rozinky krátce namočíme v rumu, potom scedíme a přimícháme do tvarohu. Na povidlovou náplň stačí rozmíchat povidla s trochou rumu. Nejpracnější je maková náplň: mletý mák povaříme v mléce spolu s cukrem, skořicí a vanilkou, nakonec přidáme rozinky a trochu rumu a kakaa pro chuť. A necháme vychladnout.
Pomoučíme vál a buď těsto vyválíme na silnější plát, který rozkrájíme na čtverce, nebo rovnou z těsta lžící odkrajujeme kousky těsta, z nichž pomoučenýma rukama vytvoříme placky. Doprostřed každého dílu položíme asi lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň, prsty stiskneme pevně k sobě a dlaněmi uválíme kuličku. Do pekáče, vymazaného máslem, postupně do řad skládáme buchty, každou vždycky důkladně ze všech stran pomažeme máslem, nakonec buchty potřeme i shora. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 25–30 minut dozlatova. Před servírováním je poprášíme moučkovým cukrem.
Tip:
Až budete buchty péct, zkuste je na závěr potřít rozpuštěným máslem s rumem. Budou skvělé, voňavé a dlouho vláčné.
Do mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme zbytek cukru a žloutky, pár vanilkových zrníček nebo trochu vanilkového cukru a pár strouhnutí citronové kůry. Přilijeme ohřáté mléko s máslem a nakonec přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které lehce poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň. Na tvarohovou náplň utřeme tvaroh s cukrem a žloutky. Rozinky krátce namočíme v rumu, potom scedíme a přimícháme do tvarohu. Na povidlovou náplň stačí rozmíchat povidla s trochou rumu. Nejpracnější je maková náplň: mletý mák povaříme v mléce spolu s cukrem, skořicí a vanilkou, nakonec přidáme rozinky a trochu rumu a kakaa pro chuť. A necháme vychladnout.
Pomoučíme vál a buď těsto vyválíme na silnější plát, který rozkrájíme na čtverce, nebo rovnou z těsta lžící odkrajujeme kousky těsta, z nichž pomoučenýma rukama vytvoříme placky. Doprostřed každého dílu položíme asi lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň, prsty stiskneme pevně k sobě a dlaněmi uválíme kuličku. Do pekáče, vymazaného máslem, postupně do řad skládáme buchty, každou vždycky důkladně ze všech stran pomažeme máslem, nakonec buchty potřeme i shora. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 25–30 minut dozlatova. Před servírováním je poprášíme moučkovým cukrem.
Tip:
Až budete buchty péct, zkuste je na závěr potřít rozpuštěným máslem s rumem. Budou skvělé, voňavé a dlouho vláčné.