Bublanina

Bublanina

Čas receptu
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
20 min
Počet porcí
10
Ingredience
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
150 g moučkového cukru + ještě trochu na poprášení
1 prášek do pečiva
80 g másla
3 vejce
200 ml kefíru
1 sáček vanilkového cukru
500 g třešní
Tento letní moučník se peče snad v každé české rodině. Lze použít všechno sezonní ovoce, počínaje jahodami, konče jablky. Za vláčností těsta v této receptuře stojí kefír, lze použít o jogurt nebo zakysanou smetanu. Použili jsme vypeckované třešně, jsou však ti, kteří tvrdí, že do bublaniny se mají dávat třešně a višně jen s peckami, pro posouzení, je asi nutné zkusit upéct obě verze.


Postup

Povolené máslo vložte do misky a rozšlehejte ho s moučkovým a vanilínovým cukrem, vejci a kefírem. Pak přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a všechny suroviny řádně promíchejte.

Vyložte pekáč pečicím papírem, vlijte na něj těsto a rovnoměrně ho poklaďte vypeckovanými třešněmi, které jste před tím jemně obalili v mouce, aby hned v těstě nepropadly ke dnu.
Předehřejte troubu a pečte při 175 stupních zhruba dvacet minut. Před podáváním bublaninu nakrájejte na čtverečky a případně poprašte moučkovým cukrem