Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
- Doba vaření
- 30 min
Počet porcí
12
Ingredience
300 g polohrubá mouka
220 g cukr krupice
1 ks vanilkový cukr
1 ks prášek do pečiva
2 ks vejce
125 ml olej
300 ml mléka
Máslo a hrubá mouka na vymazání plechu
Drobenka:
100 g polohrubá mouka
80 g máslo
80 g moučkový cukr
1 ks vanilkový cukr
0,5 l čerstvých borůvek
220 g cukr krupice
1 ks vanilkový cukr
1 ks prášek do pečiva
2 ks vejce
125 ml olej
300 ml mléka
Máslo a hrubá mouka na vymazání plechu
Drobenka:
100 g polohrubá mouka
80 g máslo
80 g moučkový cukr
1 ks vanilkový cukr
0,5 l čerstvých borůvek
Borůvky mají jedinečnou chuť a příznivý vliv na náš organismus. Obsahují velké množství vitamínů i minerálů a jsou známé pro sv antioxidační účinky. Nejvíce se používají právě u sladkých pokrmů jak v teplé, tak ve studené kuchyni.
Kromě sladkých borůvkových knedlíků se z nich pečou fantastické borůvkové koláče.
Receptů na borůvkové koláče je mnoho a fantazii se meze nekladou. Máte možnost si vybírat z různých druhů těst na koláč, jako jsou například kynuté nebo nekynuté. Dále borůvkovou náplň můžete kombinovat dle vašich chutí mimo jiné s tvarohem, ořechy a jiným ovocem. Koláč dovede k dokonalosti i lahodná drobenka, do které můžete přidat i mandle, mák nebo ořechy.
Postup
Mouku smícháme s cukry, solí a kypřícím práškem. Přidáme olej, vejce a mléko. Vše řádně promícháme, těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného vyššího plechu a posypeme čerstvými borůvkami. Mouku, máslo a cukr rukou důkladně tak , promneme a vytvoříme hrudkovitý posyp, kterým posypeme borůvky. Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dozlatova (cca 25-30 minut). Po vychladnutí pokrájíme a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.