Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
- Doba vaření
- 10 min
Počet porcí
20
Ingredience
250 g másla
350 g hladké mouky
260 g moučkového cukru
150 g mletých pražených mandlí
2 vejce
nastrouhaná kůra z citronu
1-2 sáčky vanilkového cukru
2 špetky mleté skořice
špetka soli
domácí rybízový džem
350 g hladké mouky
260 g moučkového cukru
150 g mletých pražených mandlí
2 vejce
nastrouhaná kůra z citronu
1-2 sáčky vanilkového cukru
2 špetky mleté skořice
špetka soli
domácí rybízový džem
Nejen k českým Vánocům neodmyslitelně patří pečení cukroví. Jedním z nejoblíbenějších druhů je linecké pečivo. Svůj původ má prý v Rakousku a vzniklo z tzv. lineckého dortu, kde se toto křehké těsto používalo jako korpus a bylo součástí slavnostní tabule v dobách Habsburské monarchie
Postup
Ve velké míse smícháme mouku, mandle, cukr a přidáme vejce. Přistrouháme kostku ztvrdlého másla, přidáme koření, sůl a citrónovou kůru. Ze směsi vypracujeme nelepivé těsto a zabalíme ho do potravinářské fólie – nejlépe aby si na 24 hodin odpočinulo v lednici.
Rozpálíme troubu na 180°C. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném vále vyválíme tenký plát. Vykrajujeme tradiční tvary – srdíčka, kolečka, kytičky a hvězdičky. Plech si mezitím vyložíme pečícím papírem, kam můžeme odkládat vykrájené kousky těsta. V troubě pečeme 5-10 minut, dokud těsto nezrůžoví.
Necháme vychladnout a odpočinuté křehké těsto slepíme džemem a dáme do krabice uležet. Babička vždy linecké cukroví těsně před podáváním lehce poprášila moučkovým cukrem.
Rozpálíme troubu na 180°C. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném vále vyválíme tenký plát. Vykrajujeme tradiční tvary – srdíčka, kolečka, kytičky a hvězdičky. Plech si mezitím vyložíme pečícím papírem, kam můžeme odkládat vykrájené kousky těsta. V troubě pečeme 5-10 minut, dokud těsto nezrůžoví.
Necháme vychladnout a odpočinuté křehké těsto slepíme džemem a dáme do krabice uležet. Babička vždy linecké cukroví těsně před podáváním lehce poprášila moučkovým cukrem.