Čas receptu
- Doba přípravy
- 45 min
- Doba vaření
- 40 min
Počet porcí
12
Ingredience
300 g polohrubé mouky
200 g másla
2 vaječné žloutky
80 g cukru
¼ balíčku kypřícího prášku do pečiva
½ balíčku vanilkového
cukru
citronová kůra
ostružinová
marmeláda
jádra vlašských ořechů
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
200 g másla
2 vaječné žloutky
80 g cukru
¼ balíčku kypřícího prášku do pečiva
½ balíčku vanilkového
cukru
citronová kůra
ostružinová
marmeláda
jádra vlašských ořechů
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Lahodný koláč s příchutí ostružin a ořechů leckomu připomene dobu, kdy babička od kouřící pochoutky právě vytažené z trouby odháněla nenechavé dětské prstíky, prý aby z horkého těsta nebolelo bříško. Zkuste ho tedy nechat aspoň chvilku vychladnout… déle už to vaše chuťové buňky určitě nevydrží!
Postup
Z proseté mouky, másla, cukru, žloutků, kypřícího prášku, vanilkového cukru a citronové kůry vypracujeme měkké těsto, které necháme asi 30 minut v chladu odpočinout.
Potom 2/3 těsta vtlačíme do koláčové formy o průměru cca 30 cm, předem vymaštěné tukem a vysypané hrubou moukou. Celý povrch potřeme ostružinovou marmeládou. Ze zbytku těsta vyválíme úzké proužky a vyskládáme z nich na připraveném koláči mřížku. Mezery v mřížce vyplníme půlkami jader vlašských ořechů.
Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme dozlatova.
Potom 2/3 těsta vtlačíme do koláčové formy o průměru cca 30 cm, předem vymaštěné tukem a vysypané hrubou moukou. Celý povrch potřeme ostružinovou marmeládou. Ze zbytku těsta vyválíme úzké proužky a vyskládáme z nich na připraveném koláči mřížku. Mezery v mřížce vyplníme půlkami jader vlašských ořechů.
Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme dozlatova.