Čas receptu
- Doba přípravy
- 15 min
- Doba vaření
- 360 min
Počet porcí
4
Ingredience
4 zaječí stehna
1000 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
cibule
100 g sádla
100 g cukru
100 g hořčice
100 g citron
500 ml bílého vína
10 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
3 bobkové listy
sůl
citronová šťáva
100 g hladké mouky
300 ml 33% smetany
ozdoba
200 g čerstvých brusinek
200 g kompotovaných brusinek
1000 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
cibule
100 g sádla
100 g cukru
100 g hořčice
100 g citron
500 ml bílého vína
10 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
3 bobkové listy
sůl
citronová šťáva
100 g hladké mouky
300 ml 33% smetany
ozdoba
200 g čerstvých brusinek
200 g kompotovaných brusinek
Zatímco recept na národní specialitu, kterou je svíčková, počítá s hovězím, západočeská varianta sází na zaječí stehna. Zbytek už ale zůstává věrný osvědčené klasice - smetanová omáčka s pasírovanou kořenovou zeleninou se vine k masu a zlehka se vsakuje do nadýchaných karlovarských knedlíků s petrželkou. Regionální specialita západočeských lázní.
Postup
Do hrnce s rozpáleným sádlem vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Společně restujeme, přidáme trochu cukru, opět restujeme, přidáme hořčici, citronovou šťávu a rozkrájený citron bez kůry. Do základu vložíme maso, opečeme je po obou stranách, zalijeme osolenou vodou a bílým vínem, přidáme nové koření, celý pepř a bobkový list. Přivedeme k varu a necháme pomalu táhnout na okraji sporáku asi 5 hodin. Tento způsob úpravy se nazývá konfitování. Maso se pomalu vaří při nízké teplotě, a to jak v základu, tak v sádle, zvláště oblíbené je husí. Poté uvařené maso vyjmeme. Odstraníme kosti a maso odložíme stranou. Omáčku zahustíme moukou, asi 30 minut ještě povaříme. Procedíme, přidáme smetanu a dochutíme podle libosti solí, citrónovou šťávou, případně cukrem. Teplou omáčku nalijeme na maso a necháme pomalu dále táhnout do doby, než se uvaří karlovarské knedlíky. Dozdobíme brusinkami.