Čas receptu
- Doba přípravy
- 30 min
- Doba vaření
- 90 min
Počet porcí
4
Ingredience
800 g srnčího hřbetu bez kosti
pepř
sůl
slunečnicový olej na zakápnutí a opečení
Omáčka
100 g špeku
300 g cibule
150 g celeru
150 g mrkve
150 g kořenové petržele
5 listů bobkového listu
8 kuliček nového koření
12 kuliček celého černého pepře
8 kuliček jalovce
200 g brusinkového kompotu
50 ml rostlinného oleje
sůl
pepř
pepř
sůl
slunečnicový olej na zakápnutí a opečení
Omáčka
100 g špeku
300 g cibule
150 g celeru
150 g mrkve
150 g kořenové petržele
5 listů bobkového listu
8 kuliček nového koření
12 kuliček celého černého pepře
8 kuliček jalovce
200 g brusinkového kompotu
50 ml rostlinného oleje
sůl
pepř
Pokud náhodou v rodině nemáte nimroda, máte s největší pravděpodobností zvěřinu na talíři jen párkrát do roka. Ale když už se dostanete k její přípravě, musí stát výsledek za to. V našem receptu si k srnčímu masu připravíme božsky vonící omáčku s brusinkami a chlupaté knedlíky.
Postup
Očištěné maso důkladně odblaníme, osolíme, opeříme, zakapeme olejem, necháme odležet do druhého dne.
Špek, cibuli a zeleninu nakrájíme na drobné kostky. Na části oleje vypečeme slaninu, přidáme všechnu zeleninu a koření, orestujeme hodně dozlatova, lehce podlijeme vodou, zeleninu dusíme pod pokličkou hodně do změknutí. Uvařenou zeleninu rozmixujeme, přidáme brusinky a případně ještě dochutíme solí a pepřem. Pokud je zeleninová omáčka příliš hustá, trochu ji rozředíme vodou. Konzistence však nesmí být příliš řídká. Maso opečeme nejlépe na teflonové pánvi tak, aby bylo téměř hotové, ne však vysušené. Vložíme do připravené omáčky, společně prohřejeme a podáváme s chlupatými knedlíky.
Špek, cibuli a zeleninu nakrájíme na drobné kostky. Na části oleje vypečeme slaninu, přidáme všechnu zeleninu a koření, orestujeme hodně dozlatova, lehce podlijeme vodou, zeleninu dusíme pod pokličkou hodně do změknutí. Uvařenou zeleninu rozmixujeme, přidáme brusinky a případně ještě dochutíme solí a pepřem. Pokud je zeleninová omáčka příliš hustá, trochu ji rozředíme vodou. Konzistence však nesmí být příliš řídká. Maso opečeme nejlépe na teflonové pánvi tak, aby bylo téměř hotové, ne však vysušené. Vložíme do připravené omáčky, společně prohřejeme a podáváme s chlupatými knedlíky.