Bažant na víně

Bažant na víně

Čas receptu
Doba přípravy
40 min
Doba vaření
60 min
Počet porcí
4
Ingredience
1 bažant
200 g slaniny
1 menší celer
3 mrkve
1 petržel
2 cibule
5 kuliček nového koření
5 bobkových listů
3 kuličky pepře
50 g másla 
2 větvičky tymiánu
1/2 l bílého vína
1/2 l vývaru z bažantích kostí nebo vody
cukr (dle chuti)
sůl, mletý pepř
 
Bažant má navíc kromě výborné chuti i výživově velmi vhodné složení masa. Obsahuje totiž jen velmi málo tuku, ale naopak spoustu antioxidantů. A protože celý život žije pouze v lesích a na polích, jde vlastně o bio maso!


Postup

Pokud máme celého bažanta, stáhneme ho, očistíme, omyjeme a naporcujeme. Potom maso prošpikujeme. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno. Petržel, mrkev, celer a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky a spolu se špekem dáme na dno pekáčku. Přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř (nejlépe v čajovém sítku nebo zabalené do gázy, aby šlo koření po upečení snadno vyjmout).
Porce bažanta osolíme a opepříme, položíme na zeleninu a poklademe máslem, nakrájeným na kousky. Posypeme tymiánem a podlijeme asi 300 ml vína a polovinou vývaru a dáme péct do trouby, předehřáté na 180 stupňů.
Po 20 minutách znovu podlijeme a přiklopíme nebo zakryjeme alobalem, aby se maso dusilo. Pečeme dalších 40–45 minut, občas podle potřeby podléváme vínem a vývarem.
Bažanta podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky nebo se šťouchanými bramborami a kysaným zelím, jako příloha ale stačí i čerstvý chléb. A nezapomeneme polít šťávou se zeleninou!

Tip:
Bažant musí být před přípravou vždy odleželý, při nákupu se tedy ptejte, jak dlouho visí.
Po stažení hrozí masu vysušení více, než když ptáka oškubete, proto je potřeba ho dusit. Pokud se nebojíte práce se škubáním, můžete ho poté samozřejmě klidně upéct.