Vepřový bůček s pražskou nádivkou, kapustou a bramborovými plackami

Vepřový bůček s pražskou nádivkou, kapustou a bramborovými plackami

Čas receptu
Doba přípravy
30 min
Doba vaření
120 min
Počet porcí
8
Ingredience
 vepřový bok s kostí (8 žeber)
3 cibule
80 g másla
1 česnek
sůl, kmín
nádivka:
40 g másla ,1 menší cibule, 200 g pražské šunky, 50 g mraženého hrášku, 4 vejce, sůl,
kapusta:
půl hlávky kapusty ,50 g másla ,5 stroužků, česneku, 2 hrsti škvarků
bramborové placky:
800 g vařených oloupaných brambor, 200 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, sádlo nebo olej na smažení
Dozlatova upečený bůček s chutnou nádivkou zahřeje u srdce každého milovníka tradiční české kuchyně. Pravda, není to žádná dieta, ale jednou za čas si toto potěšení rádi dopřejeme. Tato úprava vepřového masa je regionální specialitou z Prahy.


Postup

Do očištěného vepřového boku prokrojíme kapsu. Maso potřeme utřeným česnekem se solí a okmínujeme ho. Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a šunku, vmícháme hrášek, vejce a osolíme. Směsí naplníme kapsu v mase. Cibuli nakrájíme na klínky a vyložíme jí dno pekáče, vložíme bůček, navrch položíme máslo. Pečeme cca 1 hodinu při 180 C, pak otočíme a 1/2 hodiny dopékáme. Během pečení maso podléváme vodou. Kapustu nakrájíme na široké nudle, 2 - 3 minuty spaříme v osolené vodě, prudce zchladíme a necháme okapat. Na másle orestujeme plátky česneku, přimícháme škvarky, kapustu, podle chuti osolíme.
bramborové placky
Brambory nastrouháme, spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme tužší těsto. Z těsta vyválíme 1 cm vysokou placku (podsypáváme moukou), ze které hrnečkem vykrajujeme kolečka a na sádle je z obou stran opékáme dozlatova.