Uzené maso s povidlovou omáčkou

Uzené maso s povidlovou omáčkou

Čas receptu
Doba přípravy
20 min
Doba vaření
40 min
Počet porcí
4
Ingredience
40 dkg uzené krkovičky
20 dkg sušených švestek
6 dkg másla
4 dkg hladké mouky
1 polévková lžíce povidel
citron, mletá, skořice, cukr, sůl
Ve spojení s uzeným masem nesmělo toto jídlo, které má původ až ve středověku, chybět na žádném svatebním stole. Tuto sladko-slanou variaci chutí doporučují i hodně staré české kuchařské knihy. Jako přílohu podáváme hanácký poškrabe nebo kynuté knedlíky. Tato úprava uzeného masa je regionální specialitou střední Moravy.


Postup

Opranou uzenou krkovičku vložíme do horké vody a uvaříme. Vařené maso vyjmeme a ve vývaru z uzeného masa rozvaříme sušené švestky. Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z uzeného masa a rozvařených švestek a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až je omáčka hladká, provařená a přiměřeně hustá. Před dohotovením přidáme do omáčky povidla, šťávu z citronu, citronovou kůru a mletou skořici. Podle potřeby též přisolíme. Jsou-li sušené švestky kyselé, omáčku přisladíme. Omáčku přecedíme přes řídký cedník, abychom odstranili pecky ze švestek. Podáváme s uzeným masem a knedlíky.