Čas receptu
- Doba přípravy
- 10 min
- Doba vaření
- 20 min
Počet porcí
4
Ingredience
400 - 500 g uzené vepřové pečeně
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
400 ml silného masového vývaru
300 ml smetany
40 g loupaných mandlí
nastrouhaný křen
cukr, sůl
příloha: bramborové knedlíky, houskové nebo kynuté knedlíky, noky
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
400 ml silného masového vývaru
300 ml smetany
40 g loupaných mandlí
nastrouhaný křen
cukr, sůl
příloha: bramborové knedlíky, houskové nebo kynuté knedlíky, noky
Křenová omáčka patří mezi klasiku české kuchyně. Abychom trochu přispěli k rozšíření vašich chuťových obzorů, nabízíme vám její variantu vylepšenou jemnými mandlemi. Co myslíte, vrátíte se ještě k tradičnímu receptu, nebo vás experimentování na omáčkové téma dokonale uchvátí? Tato úprava uzeného masa je specialitou Českého severu.
Postup
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Nepřestáváme míchat a postupně přiléváme vývar. Osolíme, promícháme a povaříme zhruba 20 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne. Poté zalijeme smetanou, podle chuti dosladíme a dosolíme. Nakonec přidáme najemno nastrouhaný křen a mandle nakrájené na tenké plátky nebo nudličky. Přivedeme k varu a hned vypneme. Na talíř položíme plátky prohřátého uzeného masa a přelijeme připravenou omáčkou.